~ KEREK FONOTT KALÁCS ~

  • 2020.04.18.
  • 6

»HOZZÁVALÓK«- 50 dkg liszt,
- 25 g friss élesztő- 1 kk só- 10 dkg cukor1 dl langyos tej- 2 dl langyos habtejszín- 1 tojás- 1 tojássárgája
- 5 dkg mazsola- 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcshéjtetejére :
- 1 tojás - a kenéshez- mandula, cukor - a szóráshozA tejben elkeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a cukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a tojásokat, a tejszínt a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöt ( szükség esetén még kevés tejet ) és alaposan kidagasztjuk. Ezután a tetejét olajjal lekenjük és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát 4 egyforma gomócra osztjuk és mindegyiket kb 45 - 50 cm - es hosszú rúddá sodorjuk, majd a videó segítségével https://www.youtube.com/watch?v=PIwv-Rxez9w
kerekre fonjuk.
A kalácsot egy sütőpapírral bélelt kapcsos - 22 cm - es formába helyezzük, a tetejét lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk cukorral és mandulával, majd 30 perc kelesztés után 180 °C - os sütőben szép pirosra sütjük.