~ HETÉNYI LAKODALMAS KALÁCS ~

  • 2020.04.07.
  • 1

»HOZZÁVALÓK«- 60 dkg liszt- 25 g friss élesztő- 10 dkg porcukor- 1 tasak vaníliás cukor- 5 dkg olvasztott vaj vagy zsír- 1 tojássárgája- csipet só- 2 ek keserű kakaópor- piros ételszínező ( por vagy zselé )
- 5 dkg mazsola- kb 3 dl langyos tej1 tojás - a kenéshez-Az élesztőt 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót a porcukrot, a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a tejet. Azután alaposan kidagasztjuk, majd a tésztát három részre osztjuk.
Az egyik rész tésztába belegyúrjuk a kevés
vízzel elkevert kakaóport, a másikba az ételszínezőt. A tésztagombócokat letakarva a duplájára kelesztjük, majd mindhárom tésztát kb 30 * 35 cm - es téglalap alakúra kinyújtjuk.
A natur
tésztára ráfektetjük a pirosat, megszórjuk mazsolával, majd erre fektetjük a kakaós tésztát. Sodrófával átsodorjuk és feltekerjük mint a bejglit. A tésztarudat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük enyhén felvert tojással és még 30 percig kelesztjük. Sütés előtt a kalácsot egy hústűvel pár helyen megszurkáljuk és 175 °C - ra melegített sütőben, kb 35 - 40 percig sütjük.