~ SZALONNÁS BURGONYÁVAL TÖLTÖTT CSIGÁK ~

  • 2020.03.06.
  • 1

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 35 dkg liszt- 15 g friss élesztő- 1 kk só- 1 kk cukor- 1 tojás- 60 ml étolaj- 1 dl natur joghurt- langyos víztöltelék :- 1 fej vöröshagyma- 15 dkg kockázott baconszalonna- 50 dkg burgonya- 1 ek sűrített paradicsom- só, bors, őrölt pirospaprikatovábbá :- 1 tojás - a kenéshez- magok ( szezám, nigella ) - a szóráshozA tésztához, kevés langyos víz és a cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, az olajat, a joghurtot és még annyi langyos vizet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Az egészet jól összegyúrjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük.A meghámozott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és villával összetörjük. A szalonnát zsírjára sütjük, majd a visszamaradt zsíradékban megdinszteljük a felaprított hagymát és
megszórjuk pirospaprikával. Ezután hozzáadjuk a megsült szalonnát, a burgonyát, a paradicsompürét és ízesítjük sóval ill. borssal.A megkelt tésztát 3 részre osztjuk és lisztezett felületen kb 35 * 25 cm - es nagyságú lappá nyújtjuk, majd a képen látható módon középen kettévágjuk és egy pizzavágóval bevagdossuk. A két szélére egy csikban ráhalmozzuk a burgonyás tölteléket, feltekerjük, majd óvatosan csigaalakba hajtjuk. Így járunk el a másik két tésztrarésszel is.A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe raljuk, lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk magokkal. 30 perc kelesztés után 200 °c - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.