~ GESZTENYÉS DIÓS ZSERBÓ ~

  • 2020.03.04.
  • 5

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 35 dkg liszt- 10 dkg hideg margarin / vaj- 5 dkg fagyos zsír- 8 dkg porcukor- 1 dkg friss élesztő- 1 tojássárgája- 50 ml langyos tej- csipetnyi só- 1 - 2 ek tejföl - szükség eseténDiós töltelék :- 4 - 5
ek baracklekvár- 15 dkg darált dió- 6 dkg cukorGesztenyés töltelék
:- 4 - 5 ek baracklekvár- 25 dkg gesztenyemassza- méztetejére :
- 10 dkg étcsokoládé- 1 - 2 ek étolajA tésztához, az élesztőt 1 tk cukor és a tej keverékében felfuttatjuk. A lisztben elvegyítjük a porcukrot, a sót majd elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt. Azután hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egészet összegyúrjuk, majd a tésztát három egyforma gombóccá osztjuk.Egy kb 20 * 25 cm - es tepsit alaposan kivajazunk és behintjük liszttel ( vagy kibéleljük sütőpapírral ) majd belesimítjuk az első tésztagombócot,
megkenjük lekvárral és egyenletesen eloszlatjuk rajta a cukros diót. Befedjük a második kinyújtott lappal, ezt is megkenjük lekvárral és ráreszeljük a gesztenyemasszát. Megcsurgatjuk 2 - 3 ek mézzel és rányújtjuk az utolsó tésztagombócot, majd kissé lenyomkodjuk.
Az összeállított süteményt kb 35 - 40 perc pihentetés után, 180 °C - ra melegített sütőben aranybarnára sütjük ( kb 35 perc )
Tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd bevonjuk a tetejét az olajjal összeolvasztott csokoládéval.

Címkék

Diós Gesztenye