~ BORSOS KÉREGBEN SÜLT MARHASZEGY ~

  • 2020.03.14.
  • 1

»HOZZÁVALÓK«- kb 1 - 1 , 2 kg marhaszegy- 25 g frissen őrölt tarkabors- 20 g füstölt só / vagy sima asztali sómártás :- 2 fej vöröshagyma- 2 ek barna cukor- 1 ek sűrített paradicsom- 1 dl alma cider- 1 - 2 ek BBQ szósz- só, bors
A húst megmossuk és szárazra töröljük. A borsot és a sót összekeverjük, majd a 2 / 3 - ával bedörzsöljük a hús minden oldalát, ezután egy tasakban levákuumozzuk és legalább 2 órán át hűtőben pihentetjük. Sous vide gépben 60 °C - os vízfürdőbe
helyezzük és 20 órán keresztül sous vide -oljuk. ( vákuum alatti főzési folyamat )
Ha az idő lejárt, a húst kivesszük a tasakból, kéztörlővel felitatjuk róla a nedvességet, a maradék borsos sóval ismét bedörzsöljük és rácsra téve, 150 °C - ra melegített sütőben kb 2 órán át sütjük.
A mártáshoz a hagymát felszeleteljük és kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az egészet aranybarnára karamellizáljuk. Felöntjük a ciderrel , ízesítjük és jól beforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. A húst sütés után 5 perc pihentetés után vékonyra szeleteljük, zöldséges ( répa, zeller ) burgonyapürével és a mártással kínáljuk.
* TIPP : Akinek nincs Sous - vide készüléke, akkor a besózott és borsozott húst egy serpenyőben kevés olajon, mindkét oldalát 3 - 4 percig sütjük / kérgesítjük. Ezután egy tepsiben zöldség ágyra ( hagyma, répa, fehérrépa ) helyezzük, felöntjük 2 dl ciderrel és fólia alatt 170 °C - on 5 - 6 óra alatt megsütjük.