~ TEJFÖLÖS MEGGYES PITETORTA ~

  • 2019.12.01.
  • 0

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 50 dkg liszt- 12 dkg porcukor- 1 tasak vaníliás cukor- 20 dkg hideg margarin- csipet só- 1 tasak sütőpor-
késhegynyi szódabikarbóna- kb 20 dkg tejfölTöltelék :- 2 ü meggybefőtt
- 3 ek cukor - vagy ízlés szerint- 1 kk őrölt fahéj- 3 ek étk. keményítő- 1 dl meggyléKrém :- 3 dl tej- 1 tasak vaníliás pudingpor- 60 dkg tejföl + a kenéshez- 10 dkg porcukor- 10 g étk. zselatin30 ml víztovábbá :- 10 dkg étcsokoládé, meggy, zöld marcipánmassza - a díszítéshezA tésztához a lisztet, a porcukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint és hozzáadunk annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Jól összegyúrjuk és legalább 40 percig hűtőben pihentetjük.A töltelékhez a meggyet leszűrjük, egy lábasba tesszük, ezután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat. Feltesszük főni, majd besűrítjük a meggylében simára kevert keményítővel és kihűtjük.
A tésztát 3 egyforma gombóccá osztjuk, majd az egyik tésztagombócot enyhén lisztezett deszkán
kb 3 mm - es lappá kinyújtjuk, amiből 8 cm - es csíkokat vágunk. A tésztacsíkok szélére hosszanti irányban
elhelyezzük a meggyszemeket és óvatosan feltekerjük. Egy 20 cm - es tortaforma karimát sütőpapíros tepsire helyezünk és csiga alakban belehelyezzük a tésztahengereket, majd 190 °C - on, kb 20 perc alatt megsütjük. A kisült tésztát azonnal megkenjük 2 ek tejföllel. Így járunk el a másik két tésztagombóccal is.
A tejfölt egy gézzel bélelt szűrőben lecsepegtetjük. A tejben megfőzzük a pudingport a cukorral és amikor már langyosra hűlt hozzákeverjük, a tejfölt. A krémből félreteszünk kb 6 evőkanállal, a többihez hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint és 3 felé osztjuk.

Összeállítás : Egy tésztalapot tányérra helyezünk köré csatoljuk a tortakarikát és rásimítjuk a krémet, ismét tésztalap, krém, tésztalap, krém. Hűtőbe tesszük 1 - 2 órára amíg megdermed a krém, majd
leválasztjuk a karimát, bekenjük a torta szélét a féltetett krémmel és durvára vágott csokoládéval, meggyszemekkel, marcipán levélkékkel díszítjük.