~ KARAMELLÁS - NARANCSOS SÜTŐTÖKÖS BEJGLI ~

  • 2019.12.10.
  • 4

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 35 dkg liszt- 3 ek porcukor- 1 kk só- 12 dkg hideg vaj- 15 g friss élesztő- 1 dl tej- 1 tojás- kevés tejföl - szükség esetén
Töltelék :- 40 dkg sütőtökpüré
- 4 ek cukor- 1 narancs reszelt héja- 10 dkg darált keksz- kb 5 dkg mazsola- 1 kk mézes fűszerkeveréktovábbá : - 1 tojás
Az élesztőt elkeverjük a tejben. A lisztet, a porcukrot és a sót összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne vajat, hozzáöntjük az élesztős tejet, a tojást és az egészet összegyúrjuk. ( szükség esetén kevés tejföllel lazítsuk a tésztát ). A tésztából két gombócot formázunk és letakarva
hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a cukrot karamellizáljuk. A tökpürét egy lábasba tesszük, majd hozzáadjuk a mazsolát, a fűszerkeveréket, a narancshéjat, a karamellt és alacsony lángon, kb 15 percig főzzük. Ezután hozzákeverjük a kekszet és kihűtjük.A tésztát kb 22 * 26 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, elkenjük rajta a töltelék felét, a tészta két szélét a töltelékre hajtjuk és rövidebbik oldal mentén feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Így járunk el a másik tésztarésszel is. A rudak tetejét
lekenjük enyhén felvert tojással és kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.Sütés előtt a bejglik tetejét egy hústűvel vagy hurkapálcikával pár helyen átszúrjuk és 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.