~ KÁPOSZTÁS GOMBÁS TEKERCS ~

  • 2019.12.09.
  • 0

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 35 dkg liszt- 20 g friss élesztő- 1 tk só- 1 mk cukor- 1 tojás- 3 dkg olvasztott vaj- kb 1 - 1 , 5 dl langyos tej- 10 dkg fagyos vajTöltelék :- 30 dkg csiperke- 10 dkg szárított vargánya- 40 dkg savanyú káposzta- 1 fej vöröshagyma- 1 babérlevél- só, bors- zsemlemorzsatovábbá :
- 1 tojás a kenéshez
- szezám és lenmag - a szóráshozAz élesztőt 1 dl tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összevegyítjük a sóval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vajat, a tojást és annyi tejet öntünk még hozzá, hogy összeálljon a tészta. Jól összegyúrjuk, majd hűtőben 30 percre hűtőbe tesszük.A töltelékhez a káposztát jól átmossuk, majd apróra vágjuk. A finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a káposztát, a babérlevelet
és addig főzzük amíg a káposzta megpuhul. A csiperke gombát és a vargányát feldaraboljuk és kevés olajon jól átpirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztához. Összekeverjük és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
A pihentetett tésztát kb 5 mm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk és ráreszeljük a fagyos vajat, majd hajtogatjuk. A hosszabbik oldalt a tészta
harmadáig hajtjuk, majd ráhajtjuk a másik tésztarészt, utána felülről hajtjuk a tészta 1 / 3 - át és rá az alsó tésztarészt. Hűtőben 30 percig kelesztjük, majd ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk és ismét 30 percig hűtőben pihentetjük.

Ezután a tésztát kb 30 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, pár csillagot szúrunk belőle, a többit megszórjuk kevés zsemlemorzsával és rákenjük a gombás tölteléket, majd feltekerjük.
A csillagokat bekenjük tojással és rátapasztjuk a tésztarúdra, majd az egészet lekenjük tojással és megszórjuk magokkal. Sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába helyezzük és 30 percig meleg helyen kelesztjük. 180 °C - os sütőben szép pirosra sütjük.