~ FOKHAGYMÁS, PETREZSELYMES SAJTOS CSOMÓ ~

  • 2019.09.28.
  • 4

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 40 dkg liszt- 25 g friss élesztő- 1 tojás- 1 tk só- 3 ek olívaolaj- 1 kk cukor- langyos tej ( kb 1 , 5 dl )
Töltelék :- 10 dkg reszelt sajt- 2 tk fokhagymapor- 1 ek aprított petrezselyem + a szóráshoz
- olvasztott vajtovábbá : - 1 tojás - a kenéshezA tésztához kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a lisztet összevegyítjük a sóval, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az olajat, a tojást, a tejet és az egészet lágy tésztává dagasztjuk.
A tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük, ezután, enyhén lisztezett deszkán
kb 30 * 45 cm - es nagyságúra kinyújtjuk. A tészta hosszabbik részének a felét megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a sajtot és a petrezselymet, majd ráhajtjuk az üresen hagyott részt. Pizzavágóval 12 részre vágjuk.
A tésztacsíkokat megcsavarjuk, majd a 2 ujjunkra tekerjük, a tészta végét pedig két ujjunk közt áthúzzuk és a tészta alá bujtatjuk.
A csomókat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva kb 30 percig még kelesztjük, ezután a tetejét lekenjük enyhén felvert tojással és előmelegített 180 °C - on pirosra sütjük.
Sütőből kivéve, a csomókat megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk petrezselyemmel.