~ MEGGYES GESZTENYÉS KOSÁRKA ~

  • 2019.04.06.
  • 4

»HOZZÁVALÓK« kb 12 db - hozTészta :- 20 dkg liszt- 10 dkg hideg vaj / margarin- 4 dkg porcukor- 1 tasak vaníliás cukor- csipet só- 1 tojássárgája- tejföl - szükség eseténtöltelék :- 25 dkg gesztenyemassza- 1 , 5 dl tej- 1 / 2 tasak vaníliás pudingpor- 3 ek cukor- rum - ízlés szerint- meggybefőttA tésztához a lisztet összevegyítjük a cukrokkal, a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. ( szükség esetén 1 - 2 ek tejföllel lazítjuk ). A tésztát folpackba csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük.A töltelékhez a pudingot megfőzzük a tejben
és sima krémmé keverjük a kiengedett gesztenyemasszával, majd ízesítjük cukorral, rummal.A formákat kivajazzuk és behintjük liszttel. A tésztát enyhén lisztes felületen kb 4 mm - es vastagságúra nyújtjuk és akkora köröket szaggatunk belőle, hogy kitudjuk vele bélelni a kosárka formákat. A felesleges tésztát összegyúrjuk és a fagyasztóba tesszük.
A kosárkákat 180 °C - on 10 percig sütjük, majd eloszlatjuk benne a gesztenyés krémet és mindegyikbe 2 - 3 szem meggyet nyomkodunk. A fagyos tésztát a tetejére reszeljük és visszatoljuk a sütőbe, majd kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.