Almás gombóc

  • 2013.04.27.
  • 7











Csülkös bableves volt a tegnapi ebéd. A fiúk szilvás gombócot rendeltek másodiknak, de a kamrapolcon csak egy szilvás befőtt árválkodott. Aztán gondoltam vékonypalacsintára váltok, de a jégszekrényben levő tej is kevésnek bizonyult. Elő a Dédike füzetét! Így akadtam erre a csodálatos receptre. Próbáljátok ki ti is, megéri!








Hozzávalók (4 személyre): 1 kg alma, 3 tojás, 200 g búzadara, 200 ml tej, 2 evk. cukor, 2 evk. zsemlemorzsa, 100 g olvasztott margarin, kevés liszt, pici só.








Az almákat meghámozzuk, négybevágjuk, majd kockacukor nagyságúra felaprítjuk. A tojásokat a cukorral, az olvasztott margarinnal meg a tejjel jól elkavarjuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a búzadarát, a késhegynyi sót és az almát. A végén annyi lisztet adunk hozzá, hogy gombócokat tudjunk formálni. Nem baj ha a tésztánk még ragad, gombócformálás közben lisztezzük meg a tenyerünket! Az így elkészített gombócokat 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Forrásban levő sós vízben 8 percig főzzük, majd vajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk







Tálaláskor cukorral meg örölt fahéjjal szórjuk be. Ebből az adagból 18 darab lett.

Címkék

Desszert