Zöldborsós-medvehagymás rizotto

  • 2013.05.03.
  • 6

Tudom, mindjárt vége a medvehagymaszezonnak. Bár én még láttam szépet a zöldségesnél.Még gyors megosztom ezt a receptet, mert mi nagyon szeretjük.A zöldborsós rizotto mint olyan, az egyik legnagyobb kedvencünk. Mivel arboriot már kisebb Tesco-ban is lehet kapni, húsleves pedig szinte mindig van a fagyasztómban.Sokszor életmentő gyors recept. Főleg olyankor, amikor nem vagyunk itthon délelőtt, vagy elszámolom magam az ebédkészítéssel.Kevés olyan ételt készítek, ami mellett ott kell állni, de a rizotto a maga 20-30 percével mindig nyerő választás nálunk.Én itt olajban eltett medvehagymát használtam, de már próbáltam apróra metélt frissel is és az is hihetetlenül finom volt.A rizottoban a gyorsaságon kívül azt szeretem legjobban, hogy nem lehet elrontani és bármit lehet a rizshez adni ízlés szerint. Biztosan észrevettétek, hogy nekem ez a becsípődésem. :) Mindig mindent százféleképp szeretnék variálni.Hozzávalók 2 felnőtt + 2 kicsi gyerek adagja3 dl arborio rizs1 l húsleves1,5 ek vaj1 ek olíva olaj1 kis fej vöröshagyma (4 dkg)0,5 dl száraz fehér bor7 dkg parmezán3 dl fejtett zöldborsó (fagyasztott)2 teáskanál olajban eltett medvehagyma
vagy 5 dkg friss apróra vágvaA húslevest felforralom, félre teszem.A hagymát apróra vágom, üvegesre sütöm az olajon. Hozzáadom a rizst és jól összeforgatom, hogy az olaj minden rizsszemet bevonjon és üvegessé váljon. Ráöntöm a bort és folyamatosan keverem, amíg a rizs beszívja. Merőkanalanként adogatom hozzá a húslevest, mindig addig keverem, amíg a rizs felszívja.Amikor már majdnem kész, akkor hozzáadom a (fagyott) zöldborsót. A borsónak 2-3 perc elég, tehát tényleg csak a végén érdemes hozzákeverni.Végül leveszem a tűzről, belekeverem a vajat, a parmezánt és a medvehagymát. Beállítom a sűrűségét húslevessel vagy, ha elfogyott, vízzel.