Zöldséges lasagne

  • 2019.01.23.
  • 6

Nem félek a szénhidráttól! :) Egy újabb tésztás ételt hoztam Nektek. Nem tagadom, nagyon beleszerettem nyáron Itáliába, és szívesen csempészem a konyhába az olasz ízvilágot, de azért nem csak tésztát eszek. :)Volt még padlizsánom és gombám, amivel tészta nélküli tervem volt... de kísérletezgetni nem nagyon volt kedvem, inkább biztosra mentem. Sőt, elterveztem, hogy mindenféle régebbi és/vagy megbontott dolgot kiürítek a kamrából, így került felhasználásra egy spenótos lasagne tészta is.Ha olasz sajt helyett növényi sajtot vagy sörélesztőpelyhet használok, akkor még a vegán kategóriába is belefér ez az étel, így csak vegetáriánus. Nem kell megijedni, így is laktató és finom. :) De aki szeretné, nyugodtan gazdagíthatja hússal vagy akár babbal, hogy növelje a fehérjetartalmat. :)ElkészítéseKevés vízben megpároljuk a felaprózott vöröshagymát, majd megszórjuk piros paprikával. Hozzákeverjük a felkockázott gombát és padlizsánt, sóval ízesítjük és öntünk alá vizet. (Ne lepje el, de hagyjunk alatta egy kis folyadékot a végére, nem sütjük a zöldségeket, tehát ne párologjon el mind.) Ha már picit kezd puhulni minden, hozzáadjuk a paradicsomlében eltett, felkockázott paradicsomot (Ez konzerv volt, de lehet nyers paradicsom és paradicsomlé, vagy sima paradicsompüré is). Olasz ízvilágú fűszerekkel ízesítjük. Én most egy adalékanyagmentes olasz fűszerkeveréket használtam, amiben van pl. erdélyi só, bazsalikom, oregánó, rozmaring.Tehetünk még bele kevés cukormentes ketchupot is. Néhány percig együtt főzzük az egészet, ha elkezd rotyogni, elzárjuk alatta a tüzet.Egy kimargarinozott tepsibe rétegesen tesszük a tésztát és a szószt. Én kicsit elszámoltam magam, így a felső tésztarétegre egy kis ketchupot tettem szósz helyett és parmezán jellegű sajtot reszeltem. A rétegek közzé is reszelhetünk sajtot.Alufóliával lefedve 180 fokos sütőben kb. 40-50 percig sütjük, majd további 10 percig légkeveréses fokozatra állítva alufólia nélkül.Hozzávalók:1 közepes vöröshagyma fele2 kk. piros paprika1 közepes padlizsán1 csiperke gomba1 doboz paradicsomlében eltett, felkockázott paradicsom (konzerv)2-3 dl víz (+ a vöröshagyma párolásához)sóolasz fűszer (ízlés szerint)2-3 ek. ketchuplasagne tészta (Nekem 11 lap volt.)sajtmargarin a tepsi kikenéséhez