Többmagvas formakenyér

  • 2019.01.17.
  • 2

Év elején mindig van egy kattanásom, amíg nem foglaljuk le a nyári utunkat. Ilyenkor egy kép, zene, étel megmelengeti a szívemet és távoli helyekre vágyódok el. Így esett szerintem, hogy felébredt bennem az az érzés, hogy én úgy ennék valamilyen német vagy osztrák kenyeret... Elmehettem volna a boltba, és vehettem volna valamilyen bajor rozsveknit, de az mindenféle nem odavalóval tele lenne. Így hát külföldi oldalakon nézegettem recepteket. Végül nem rozslisztből sütöttem, hanem kétféle teljes kiőrlésű lisztből. Szépen összeállt a kenyérke, jól szeletelhető és nem morzsálódik. Mindenféle itthon található maggal teleszórtam.
A képen látható 4 szeletet nem tömtem magamba egyszerre. :) Csak szerettem volna megmutatni a kenyeret is, de akkor már szendvicsnek elkészítve is lefotóztam. Nem egy díjnyertes szendvics, mert hűtőürítés címén került rá virsli, lila hagyma, violife növényi sajt. Ezen kívül cukormentes ketchup és egy pici pizza fűszer. Sütőben grilleztem kb. 10 percig.ElkészítéseA hozzávalókat kenyérsütő üstjébe pakoltam és bedagasztottam. Majd megformáztam, margarinnal kikent, liszttel megszórt formába tettem, vízzel lekentem és letakarva meleg helyen 10 percig pihentettem. Majd újból lekentem vízzel, és szintén 10 percig pihentettem.Ezután hideg sütőbe helyeztem, a sütőt bekapcsoltam és 200 fokon sütöttem 20 percig, majd további 25 percig 180 fokon.Miután megsült a kenyerünk, rácsra téve hagyjuk kihűlni.Hozzávalók:130 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt120 g teljes kiőrlésű búzalisztkb. 180-200 ml víz1 ek. almaecet20 g friss élesztő1 ek. zabpehely1 ek. puffasztott amaránt1 ek. szezámmag2 ek. felaprított tökmag2 ek. lenmagpehely