Az öcsém szerint piskóta gesztenyepürével

  • 2014.06.28.
  • 1

Idén névnapom környékén - hosszas gondolkodás után - ehhez a régi receptemhez nyúltam. Öcsémet vártam egy kis vendégségre, és olyan sütit próbáltam választani, amit feltehetően kedvel. Az utóbbi időben, ha a gyerekekkel és vele elmentünk valahová, akkor mindig gesztenyepürét szeretett volna enni, sikertelenül. Na, ez adta az ötletet, hogy ekkor legyen ez a gezstenyés süti a névnapi vendégváróm :)!Hozzávalók:6-8 tojásból piskóta (a tepsi méretétől függően):6/8 tojás
12 dkg/16 dkg kristálycukor12 dkg/16 dkg finomlisztKrémhez:4 dl tej4 evőkanál finomliszt10 dkg porcukor25 dkg vaj/margarin2 cs. gesztenyemassza (25 dkg-osak)ízlés szerint rumTetejére:tejszínhabElkészítés:A tojásokból piskótatésztát sütünk a gyors módszerrel.
A sütési hőfok először kb. 170-180 fok legyen, majd miután felemelkedett a tészta, csökkentsük a hőmérskletet 150-160 fokra.Hagyjuk kihűlni a piskótát, addig készítsük el a krémet. A liszthez adjuk hozzá a tejet (apránként, kevergetve, nem egyszerre a 4 dl-t), majd állandó kevergetés mellett főzzük fel (sűrűsödjön be). Hagyjuk ezt is kihűlni. A porcukrot és a vajat/margarint keverjük ki, majd adjuk hozzá a kiengedett gesztenyemasszákat, ízlés szerinti mennyiségű rumot. A kihűlt lisztes masszát és a gesztenyéset keverjük össze, és simítsuk rá a piskótára.Legvégül a tetejére ízlés szerinti mennyiségű tejszínhabot tegyünk, és díszítsük tetszés szerint: cukorgyönggyel, kakaóval stb.