~ GYÖNGYBABLEVES GERSLIVEL ~

  • 2017.01.11.
  • 8

Ebben a cudar hidegben alig vártam, hogy hazaérjek és főzzek magunknak egy gyors, forró és laktató levest. Mindig tartok itthon konzerv babot, mert ha úgy hozza a szükség, márpedig előfordul néha, akkor legyen mihez nyúlnom. Pont így született meg, ez a leves is. Eredetileg lebbencs készült volna, de két árválkodó krumplival nem sokra mentem volna, így tovább gondoltam az elképzelésemet és amikor kinyitottam a kamra szekrényt, kigurult belőle egy dobozka konzervbab... Na tessék, a lábam előtt hevert a megoldás... nem léptem tovább, máris megvolt a leves-ötlet. Csak "fehér" dolgok kerültek bele, mint a burgonya, a bab, a zeller, a paszternák és a gersli... Tökéletes, pikáns és sűrű leves főtt belőle. Tejföllel és pirítóssal maga volt az életmentő, a zord hidegben.Hozzávalók: 2 közepes burgonya, 1 szál paszternák, 1/4 cikk zellergumó, 1 doboz fehér gyöngybab konzerv, 1/2 csésze gersli, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1/2 citrom leve, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt fehér bors.A gerslit dupla mennyiségű sós vízben előfőzzük. Akkor jó, ha a vizet teljesen magába szívja. Leöblítjük és félre tesszük. A burgonyákat meghámozzuk és apróbb kockákra felvágjuk, a paszternákot és a zellert szintén meghámozzuk és felaprítjuk. A zöldségeket lábosba szórjuk, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Beledobjuk a babérleveleket, a megreszelt fokhagyma gerezdeket, a gerslit, ízesítjük a levest sóval és borssal. Lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Mikor megfőtt, a keményítőt elkeverjük a tejfölben és behabarjuk vele a levest. Citromlével és vágott petrezselyemmel ízesítjük majd forrón tálaljuk. Tökéletes téli leves.