MAGVAS-BORSOS TEPERTŐS RÚD

  • 2013.05.21.
  • 9

Párom kedvence a tepertős pogácsa. Minden volt itthon hozzá, csak éppen időm nem volt a hajtogatásra és a kelesztgetésre. Lakás felújítás az alsó szinten, por és mi egyéb, amikor ez ilyenkor szokás... Így a könnyebbség miatt, rúd formájában látott napvilágot a tepertős pogácsa. Nagyon finom, igazán ropogós-borsos rudacskák lettek, és még a villanyszerelő is letette a csípőfogóját érte...Hozzávalók: 10 dkg barna kenyér-keverék liszt, 30 dkg liszt, 12 dkg tepertő krém, 1 tojás, 1 kanál zsír, 3 evőkanál tejfel, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál sütőpor, só, bors, kevés tej az élesztőhöz. A lekenéshez: 1 tojás. Szóráshoz: mag keverék.Egy kevéske tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt, pogácsa jellegű tésztát gyúrunk. Letakarva kb. 15-20 percet pihentetjük a tésztát. Ez után lisztezett felületen "késfok"
vastag téglalappá nyújtjuk, majd derelyevágóval vékony, hosszanti csíkokra vágjuk a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a tepertős csíkokat majd mag keverékkel bőven megszórjuk őket. Előmelegített sütőben, 180 C-on készre sütjük a sós süteményt.Illéskrisz Konyhája