Rozmaringos birkamáj

  • 2013.08.27.
  • 6

Amellett, hogy finom, a máj sok egyéb pozitívummal is rendelkezik, például remek vitaminforrás.
A-vitamin bőven van a liba- és csirkemájban, valamint egyes halak májában, B1 a sertésmájban, B6 főleg a csirkében, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin szintén a borjúban és a csirkében, de ezek rengeteg folsavat, vasat és cinket is tartalmaznak, emellett jó kalcium- és káliumforrások is. A máj az egyik legfontosabb szerve az anyagcserének, ezért feltételezik, hogy sok mérgező anyagot tartalmaz, emellett túl magas az A-vitamin-tartalma (az A-vitamin túladagolása szélsőséges esetben mérgezéshez vezethet). A máj valóban átengedi magán a különböző méreganyagokat, azonban nem tárolja őket - ellentétben a méreganyagok lebontásához szükséges vitaminokkal. Az A-vitamin felhalmozódás maradt tehát, mint veszélyforrás. (forrás: Tafelspicc gasztro)
Rozmaringos birkamáj fehérboros, tejszínes gombával... 
[...] Bővebben!