Torta Mama szülinapjára

  • 2020.10.24.
  • 0

Ma Párom Édsanyját köszöntöttük meg közelgő 84. születésnapján.


INNEN
IS SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK DRÁGA
MAMA,
ISTEN ÉLTESSE JÓ EGÉSZSÉGBEN ÉS BOLDOGSÁGBAN!Kivételesen időben elindultunk, úgyhogy sietség nélkül kb. 2 óra alatt odaértünk és kellemes napot töltöttünk Mamával és Sógornőmékkel. A finom sok fogásos ebédet Sógornőm készítette, köszönet érte. Erre az alkalomra készítettem ezt a tortát
Mamának.Mostanában nagyon sok tortakudarc ért a habos tortakrémek miatt. Már a legutóbbi kudarcnál elkezdtem gondolkodni, hogy milyen krémet készítsek Párom Édesanyjának szülinapi tortájához. Keresgéltem, utána olvastam, de tojásos krémet nem akartam csinálni, mert nincs olyan eszközöm, amivel mérni lehet a tojás hőfokát. Ezért maradt a pudingos krém változat. Ja, és a piskótán is változtattam kicsit.
A piskóta hozzávalói:
7 db M-es tojás, 6 evőkanál finom szemcsés kristálycukor, pici csipet só, 4 púpos evőkanál finom liszt, 2 púpos evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál forró víz.
A finom lisztet alaposan összekevertem az étkezési keményítővel és félretettem. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjébe 4 evőkanál cukrot és pici csipet sót, a sárgájába 2 evőkanál cukrot tettem. Először a sárgáját kevertem nagyon sűrű, kifehéredett krémmé, majd az elmosott habverővel kemény habbá vertem a fehérjét is. Az összeállítást most kézi habverővel végeztem, így meglepően könnyen összekeveredett a sárgája és a lisztkeverék a fehérjehabbal. Amikor gyönyörűen összeállt a massza, még 2 evőkanál forróvizet is kevertem bele, és sütőpapírral kibélelt aljú tortaformába simítottam, 150 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltam 50-55 percre, akkor tűpróbáztam és még a kikapcsolt sütőben hagytam pár percre, mielőtt kivettem, és hagytam kihűlni.
A krém hozzávalói:
5 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg finom szemcsés kristálycukor, 5 dkg vaníliás cukor, 1 dl jaffa szörp, 2-3 evőkanál rumaroma, 50 dkg Ráma margarin, 12,5 dkg vaj.
3 dl tejben elkevertem a cukrokat, felforraltam, majd beleöntöttem a maradék 2 dl tejben feloldott 2 csomag pudingport, sűrűre főztem, majd belekevertem a jaffa szörpöt és a rumaromát. Végig kézi habverővel dolgoztam, a teljes kihűlésig sokszor átkevertem a habverővel a sűrű masszát. Amikor teljesen kihűlt, a Ráma margarint és a vajat alaposan kihabosítottam gépi habverővel, hozzáadtam a sűrű jaffás pudingot, és magas fokozaton tovább kevertem, míg isteni habos krémet kaptam.A piskótát négy lappá vágtam, betöltöttem a krémmel, aztán kívül is bevontam és szerény díszítést nyomtam rá. Hűtőben hagytam, hogy összeérjen.
A díszítés nem lett tökéletes, de ebből is látszik, hogy tényleg házi torta volt. Az íze és az állaga viszont kárpótolt a külcsínbeli hiányosságokért. A piskótája nagyon légies puha tészta, a krém habos, kellemesen vaníliás és narancsos, nem túl édes. Elégedett voltam a végeredménnyel, és nemcsak nekem ízlett, aminek nagyon örültem.