Sajtos pogácsa

  • 2020.07.30.
  • 3

A Facebookon találtam meg "Gábor a Házi Pék" gyönyörű sajtos pogácsáinak Youtube linkjét tegnap.
Annyira megtetszett a recept, (köszönet érte!) hogy meg is sütöttem még délután.
Hozzávalók:60 dkg finom liszt, 23 dkg hideg margarin, 23 dkg 20 %-os tejföl, 3 dkg friss élesztő, 2 teáskanál (1 dkg) cukor, 1,5 fehér műanyag kanál (1,7-2 dkg) só, 1 egész tojás + 1 sárgája, 12 dkg reszelt sajta teteje lekenésére 1 felvert tojás, + 13 dkg reszelt sajt a szóráshozA lisztet elmorzsoltam a felkockázott hideg margarinnal és a sóval. A tejfölt kissé meglangyosítottam, vettem ki belőle egy tálkába, feloldottam benne a cukrot és felfuttattam az élesztőt, majd az összes hozzávalóból gyönyörű sima tésztát dagasztottam, amit kb 45 percig lefedve kelesztetem. Kelesztés után kb. 2,5 cm vastagra nyújtottam a tésztát, becsíkoztam, kiszúrtam és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
Bogikám segített lekenni tojással, aztán újabb 40 perc kelesztés következett. Akkorra a sütőt alsó-felső sütésre állítva 250 fokra melegítettem. A pogácsákat újra lekentük tojással, megszórtuk sajttal, és a sütőbe raktam.A hőt azonnal 210 fokra csökkentettem, és 17 perc alatt szép pirosra sültek a pogácsákAlig bírtuk kivárni, hogy ehető legyen.
Langyosan volt a legfinomabb!

Címkék

Sajt Pogácsa