Húsmentes ebéd

  • 2020.05.12.
  • 3





Zöldségleves új káposzta szárral, piros retekkel, cérnametélttel





Selymes új káposzta főzelék





Csokis muffin tavalyi eperlekvárommal


Ma zöldséglevest voltam ehetnék a saját készítésű cérnametéltemmel. Szétnéztem a hűtőben, volt itthon új répa, új zöldség, új káposzta, újhagyma és egy csomó hatalmas szemű retek. Ebből gazdálkodtam a mai ebédnél.




A leveshez megtisztítottam és feldaraboltam 1 szál petrezselyemgyökeret, fél szál sárgarépát, 1 szál újhagymát, 3 új fejeskáposzta levél vastag szárát és egy hatalmas piros retket, ill. 1 szál zeller zöldet és egy darabka zöldpaprikát a mélyhűtőből.


A tisztított, feldarabolt zöldségeket kevés olajon megdinszteltem, felöntöttem kb. 1,2 liter meleg vízzel, fűszereztem sóval, ételízesítővel és őrölt borssal, és puhára főztem, majd beleraktam két fél marék cérnametéltet, és még pár perc főzés után elkészült a finom zöldségleves.


A retek és káposzta szár felkockázva került a levesbe, és olyan íze volt, mint a nagyon zsenge karalábénak.




A selymes új káposzta főzelékhez a zsenge édes káposztát ugyanúgy szeleteltem, mint amikor kelkáposzta főzeléket készítek, majd felöntöttem kb. 1 liter meleg vízzel, ízesítettem sóval, ételízesítővel, őrölt köménnyel és kevés fokhagyma granulátummal, fedő nélkül főni tettem. Megtisztítottam 4 kisebb krumplit, azokat is kis darabokra vágtam és a káposztához adtam. Kb. 10 percig forraltam nagy lángon fedő nélkül (állítólag akkor eltávozik belőle a puffasztó anyag), majd takarékon, fedő alatt puhulásig főztem, akkor paprikás rántást készítettem, de kevésnek bizonyult a 2 evőkanál lisztből és olajból készült rántás, mert híg maradt a főzelék, ezért kis kávéscsészében pici vízben feloldottam két teás kanál keményítőt, azzal sikerült megfelelő állagúra sűríteni a főzeléket. Isteni finom lett az is.




A muffint még vasárnap délután sütöttem, de maradt még belőle 3, ezekből lett a desszert, isteni volt a tavaly főzött eperlekvárommal (az eper Szüleim kertjéből való volt, sajnos már az utolsó üveg alján tartunk).