Tejfölös-tarjás-sajtos "csigák"

  • 2016.01.18.
  • 0







A Facebookon nézelődtem ma reggel, ott láttam meg az egyik ismerősöm által megosztott sonkás-sajtos csigákat. Egyből az jutott eszembe, milyen jó lenne valami ilyesmi a mára tervezett csülkös bableves után második fogásnak.












Főleg, mert megint volt egy kis tálka krumplipüré kimaradva szombatról, amit fel tudok használni a tésztába. A szokásos krumplis kelt tésztát dagasztottam
(Kb. 30 dkg krumplipüré, 2 dl tej, 1,5 kávéskanál cukor, 1 csomag friss élesztő, 50-60 dkg finom liszt, 2 nagyobb csipet só, kevés olaj, - a krumplipürét 1 dl tejjel teljesen simára turmixoltam, a másik 1 dl tejet meglangyosítottam cukorral, majd felfuttattam benne az élesztőt. A krumplit meglangyosítottam, hozzáadtam a lisztet, a felfuttatott élesztőt és kevés olaj hozzáadásával olyan tésztát dagasztottam, ami a kezemhez és a tálhoz sem ragadt.) Hagytam duplájára kelni, aztán lisztezett asztallapon kinyújtottam, megkentem pici sóval elkevert tejföllel, rásorakoztattam 2 csomag Pikok tarját meg kb. 35 dkg vékonyra szelt trappista sajtot, aztán feltekertem, mint a rétest.








A hengerből kb. 3 cm széles szeleteket vágtam, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam (15 db lett). Sütés előtt nem volt valami fotogén, mert kicsit nyomorékok lettek a "csigák", de úgy voltam vele, ha szép nem is, de biztos finom lesz, mert csupa finomság került bele. 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltam és addig sütöttem, míg ilyen szép pirosra sült. És tényleg nem okozott csalódást, tényleg finom lett :)







A csülkös bablevest a szombat délután főzött csülök főzőlevében főztem meg.


(A csülköt is gyorsfőző fedővel főztem, szokásos jelzések után 45 perc alatt (a tűzhelyet kikapcsolva, 2x 1 percig "rámelegítve" , hogy ne essen vissza a termosztát mutatója).




Hozzávalók:


Kb. 1,5 liter csülök főzőlé, 18-20 dkg
apró szemű fehér bab - rövid ideig forró vízben áztatva, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér - ezek felkarikázva, 3 db kisebb krumpli tisztítva négybe vágva, 1 zellerlevél, 1 kis fej hagyma felaprítva, a maradék csülök kis kockákra vágva, kb. 7-8 dl forró víz, 1 csapott fehér műa. kanál ételízesítő, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum.


A rántáshoz: 2,5 evőkanál rétes liszt, kevés olaj, 1-1 csapott fehér műa. kanál csípős és nem csípős fűszerpaprika



A füstölt lébe pakoltam a babot, feldarabolt zöldségeket, csülköt, vizet és fűszert, majd a fazekat gyorsfőző fedővel lezártam és szokásos jelzésekig (pöcök kiugrása és termosztát mutatójának majdnem zöld mező feléig érése) legnagyobb hőfokon forraltam, akkor a tűzhelyet kikapcsoltam és 20-22 percig így főztem. Vártam még pár percet, - addig elkészítettem a majdnem teljesen száraz paprikás rántást -, aztán kiengedtem a gőzt a fazékból és berántottam a még mindig zubogva forró levest. Pár percig lefedve hagytam állni, aztán tálalhattam. Egy maihoz hasonló hideg téli napon jól esik az ilyen tartalmas leves.