Sertéshús áfája és még energiatakarékosabban főztem

  • 2016.01.24.
  • 7


Örömmel hallottam a hírt, hogy a sertéshús áfája 5 %-ra csökkent januártól. Aztán olvastam egy cikket, amitől "kicsit" ideges lettem. A sertés bizonyos részeit kivonták az 5 %-os áfakörből, ezek továbbra is 27 %-os áfakörbe tartoznak, mint "vágási melléktermékek"
- kivéve ha a jobb érzésű hentes simán csontos húsként árulja pl. a körmöt, farkat, fejet.

Kíváncsi lennék, hogy miért nem minősül sertéshúsnak a sertés feldolgozatlan feje, nyelve, füle, lába, farka, mája, veséje, szíve, tüdeje, velője és zsírszalonnája. Úgy gondolom ezek eddig olcsóbb húsfajták voltak, most ezzel a húzással felhozták árban a
nemesebb húsrészek mellé.
És bizony elrettenve láttam, hogy jó pár szegedi hentesüzlet reklámjában a sertésláb (köröm) kilója 650,- Ft volt a hét végén. Mondtam is Legkisebbikemnek, hogy ezután lemondunk a jó kis ragadós körömpörköltről, a fül-farok pörköltről és a kocsonyáról is, mert ilyen drága csontra nem adok ki pénzt, inkább nemesebb húsokat veszek helyettük, még akkor is, ha annyira imádjuk a fentebb említett ételeket.


És ezek után szombat este 6 körül elmentünk vásárolni a Tescoba (Legkisebbikem egész nap dolgozott, én meg nem tudok vezetni), hogy a mai ebédhez csontos hosszúkarajt vegyek, - a csontjából jó kis csontlevest, a felszeletelt húsból sajttal-sonkával töltött és sima rántott húst terveztem készíteni. Persze, a késői időpont miatt hosszúkaraj már nem volt, volt viszont felezett sertésláb, 350,- Ft/kg áron!!! Úgy megörültem ennek az árnak, hogy gyorsan vettem 2,5 kg-ot (12 db hosszában felezett köröm), és vettem még egy darab tarját is. Végül a tarja csontjából készült mára finom csontleves, a hús sovány részéből néhány szeletet rántott húsnak, a többit pecsenyének tettem el a hűtőbe, a jövő hétre.


A körmöt megtisztítás után úgy osztottam el, hogy a 12 "kis körmöt" és néhány húsos-bőrös részt külön elcsomagoltam, abból egy szójaszószos-ketchupos kínai ízvilágú ételt szeretnék készíteni holnap, a többiből körömpörkölt készült a mai ebéd második fogásaként sós burgonyával és ecetes almapaprikával.






És mitől lett még energiatakarékosabb a főzés?? Attól, hogy a levest és a körömpörköltet is gyorsfőző fedővel főztem meg, de úgy, hogy a szokásos jelzések után kikapcsoltam a tűzhelyet.


A bezöldségelt csontlevest a 4,2 literes koronás Zepter fazekamban, 1,8 liter forró víz hozzáadásával, szokásos jelzésekig (főzőpálcsa kiemelkedése és termosztát mutatójának majdnem zöld mező közepéig érése) melegítettem a legnagyobb fokozaton, majd a tűzhelyet kikapcsoltam, de a fazekat a kikapcsolt főzőlapon hagytam, és így, további energiaközlés nélkül főtt tovább a levesem 22 percig.
A főzési idő végén már majdnem a sárga mezőig süllyedt a termosztát mutatója, így néhány perc várakozás után néhány pöcök nyomogatással a maradék feszültség is elhagyta a fazekat, amikor a fedőt levettem, még mindig forrt a leves a fazékban. Áramot így csak alig használtam.








A körömpörköltnél is ugyanígy jártam el. Az 5,8 literes fazékba előkészített pörköltet 8 dl forró vízzel öntöttem fel, a fedővel lezártam majd az edényt a szokásos jelzésekig legnagyobb hőfokon melegítettem, aztán kikapcsoltam a főzőlapot. A konyhai órát 50 percre állítottam, így további hőközlés nélkül főtt a pörkölt. 10 perc elteltével elkezdett a sárga mező felé kitérni a termosztát mutatója, akkor 40 másodpercre
legnagyobb hőfokra kapcsoltam a tűzhelyet, majd újra ki. A termosztát mutatója a zöld mező közepéig emelkedett. Ezt a műveletet 10 percenként (még 3x) megismételtem, vagyis összesen 160 másodpercig melegítettem
az edényt (alig több, mint 2,5 perc) és így is vaj puhára, és isteni ragadósra főtt az étel. (Az utolsó rámelegítést akár ki is hagyhattam volna, mert így végül a pöcök nyomogatásával kellett csökkenteni a
nyomást a fazékban az 50 perc elteltével).

Akinek van gyorsfőző fedője próbálja ki, működik.