Kocsonya gyorsfőző fedővel, jó tanácsokkal

  • 2015.12.08.
  • 5


Előző bejegyzésemben említettem, hogy a Zepter szervíz vezetője néhány jó tanáccsal látott el, pl. a gyorsfőző fedővel kapcsolatban is. Legfontosabb tanácsa azt volt, hogy ne engedjem ki a gőzt a főzőpálca nyomogatásával, és ne is tegyem hideg vízbe az edényt, hogy mielőbb le lehessen venni a fedőt. Az első
módszer eldugíthatja a szelepet, a második a hősokk révén kárt tehet az edényben. Eddig gyakran használtam mindkét módszert, hogy mielőbb tálalhassam az ebédet, vagy vacsorát. Ezután hamarabb elzárom a tűzhelyet, mert még jó ideig fő az étel a fazékban a gyorsfőző fedő alatt.
És ha csak lehet, kivárom, hogy magától essen le a pöcök.



És most elkezdem végre a kocsonyát, amit a lehető legegyszerűbben, a fentiek betartásával főztem.




evés előtt csiliporral szórtuk meg, mert szeretjük, ha csíp kicsit












Hozzávalók:


kb. 1,3 kg sertés fül és farok vegyesen, kb. 3 liter forró víz, 2 fehér műa. kanál ételízesítő, 1 fehér csapott műa. kanál só, 1,5 fehér kanál fokhagyma granulátum.



A húst összevágva Szüleim küldték Öcsémmel, hogy készítsek valamit belőle kedvem szerint. Nekem csak meg kellett mosni, megkapargatni és megfőzni a felsorolt hozzávalókkal.

Mindent az 5,8 literes fazékba raktam, a fedőt lezártam és a tűzhelyet maximális hőfokra állítva (12) szokásos jelzésekig melegítettem. Amikor a pöcök kijött és a termosztát mutatója a zöld sáv közepéig ért, elzártam a tűzhelyet és a konyhai órát 30 percre állítottam. Közben figyeltem az edényt, mert ilyenkor még hajlamos a piros sáv felé felkúszni a mutató. Úgy is lett, ezért kicsit félrehúztam a főzőlapról az edényt, de pár perc elteltével visszatettem. Kb. 15 perc elteltével újra megnéztem, akkor a sárga sáv felé mozdult el a mutató, ezért 1-2 percre ismét 12-esre kapcsoltam a tűzhelyet. Aztán megint elzártam. A főzésre beállított idő elteltével a zöld mutató megint elkezdett a sárga irányba mozdulni, de ekkor már nem kapcsoltam be a tűzhelyet, hagytam, hogy magától essen vissza a mutató. Amikor megtörtént, kinyitottam a fazekat. A húsok vajpuhára főttek, így kis tálkákba osztottam őket, majd a levet egy finom szűrőn rászűrtem. 10 kis tállal + egy fél literes bögrével lett. Kihűlés után hűtőbe pakoltam, ahol kb. 2 óra alatt szépen megdermedt. Akkor folpackkal letakartam, hogy a jó kis fokhagymaillat benn maradjon. Azóta már elfogyott pár tálkával, és nagyon ízlett Legkisebbikemnek és nekem is.


Ilyen energiatakarékosan még soha nem főztem kocsonyát.