Tepertős muffin

  • 2015.11.03.
  • 4










Mostanában nem hoztam konyhai bejegyzést, nem sok kedvem van a blogoláshoz (se). Csak Unokáimról írtam, Páromról, és meghirdettem a számunkra feleslegessé vált dolgainkat, hátha egy kis pénz lenne belőle - sajnos eddig nem sok sikerrel :(.

Persze azért főztem, de csak a régi jól bevált ételeket vettem sorra, amik már szerepelnek a blogon amiket a gyerekek is szeretnek.
A hűvös idő beálltával szívesen sütöttem pogácsákat is. Töpörtyűset, sajtosat, krumplipüré maradék eltüntetésére krumplisat. Legkisebbikem mindig sajtosat enne, az a kedvence, csakúgy, mint Tomikának és Ádámkának. Mikor skype-olás közben megemlítettem legutóbb, hogy krumplis pogácsát sütöttem, rákérdeztek, hogy nem sajtosat, mert az az Ő kedvencük.


Ma a hűtőben nézelődve, megláttam egy zacskóban egy kevés töpörtyűt, amit kb. 2 hete kaptunk Szüleimtől. Akkor jót ettünk belőle, de a maradék azóta is ott várta a hűtőben, hogy mi lesz a sorsa. Miután megláttam, megnéztem a neten, hogy találok-e töpörtyűs muffin receptet, mert elhatároztam, ha igen, azt sütök. Nincs most kedvem órákig vacakolni, hajtogatni-pihentetni, mint a múltkori töpis poginál. Meg most nem is volt akkora mennyiségű a töpörtyű, ami a pogihoz kellett volna.


És találtam ITT, köszönet érte. De mert nem akartam olyan sok muffint készíteni, ezért csak fél adagot kevertem ki, azt is kis eltéréssel, mert - ahogy említettem - nem volt itthon csak kb. 20 dkg töpörtyű.




Az én tepertős muffinom ezekből állt össze:

20 dkg tepertő, 5 dkg margarin, 25 dkg félfogós liszt, 1 tojás, 3 dl tej, kb. 8 dkg 20 %-os tejföl, 1/2 csomag sütőpor, 1 fehér műa. kanál só, 1 púpos kávéskanál őrölt bors.



Késes robotgéppel először a töpörtyűt daráltam finomra, majd hozzátettem a margarint, sütőporral elkevert lisztet, tejfölt, tejet, sót, borsot, és jól átforgattam, hogy rendesen elkeveredjen a massza.


Papírkapszlival bélelt sütőformába kanalaztam. 18 adagra sikerült osztanom.








175-180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltam, és 25 percig sütöttem. Az utolsó 9 percben a hőfokot visszavettem 150 fokra, mert már nagyon pirosodtak a muffinok.


Alig vártam, hogy megkóstolhassam, így még melegen nekiláttam. Kívül finom ropogós, belül omlós, nagyon finom muffin lett. Teljesen olyan, mint egy finom omlós töpis pogi, csak nem volt vele annyi cécó. Mindenkinek szívesen ajánlom.










Címkék

Tepertő