Öt éves lett a Húsimádó blog - Szuvidált, grillezett oldalas

  • 2018.05.01.
  • 9



Napok óta készültem rá, hogy írok végre a blogra - na nem csak azért, mert a napokban lépett át az ötéves évfordulón a Húsimádó blog, hanem azért is mert az elmúlt hetekben egyszerűen nem volt időm és energiám a főzéssel és az írással foglalkozni. A helyzet az, hogy mint köztudott, "pörög" az ingatlan bisznisz, vagyis ritka eset, amikor hat óra előtt érünk haza, aztán ott van a bicajozás is - hétvégéken pedig kitaláltunk magunknak egy kis házfelújítást is, vagyis a végén a blogírásra már szinte semmi idő nem maradt. Ettől függetlenül azért Esztikével néha főzicskéztünk, de mivel tudtam, hogy úgysem lesz időm ledokumentálni a részleteket - így fájó szívvel elengedtem az írást - de ezt a szuvidált oldalas projektet nem hagyhattam a fiókban porosodni.
Tehát jöjjön egy rendhagyó szülinap, a blog indulásának megünneplése egy nagyszerű grill vacsora bemutatásával...
Hozzávalók a szuvidáláshoz:
60-70 dkg sertés oldalas
1/2 ek rózsabors
1/2 ek fekete mustármag
1/2 ek morzsolt babérlevél
1 ek fokhagymapor
1 kk őrölt kömény
1 kk zöld bors
1 kk chili por
2-4 ek füstölt piros paprika

10-14 db zsályalevél
Az oldalast lehártyáztam, vagyis a csontos oldalon finoman megmetszettem a hártyát - és egy erős, jól irányzott mozdulattal lehúztam a hártyát. Az oldalast három, kb egyenlő méretűre daraboltam, majd elővettem egy mozsarat, amiben az összes fűszert homogén egységgé zúztam. ( Kivéve a zsálya leveleket ). Ez gyakorlatilag egy un. rub lett, vagyis egy fűszeres kombó, amivel alaposan bedörzsöltem a húsokat. A vákuum zacsikba egyesével berakosgattam az előkészített húsokat, amikre a zsályaleveleket is odabiggyesztettem - majd jöhetett a vákuum.










A szuvid rudat 65,5 C-ra állítottam be, az időt pedig 12 órára. Igen, ez egy ilyen hosszadalmas folyamat - de higgyétek el, megéri. Tehát bepakoltam a lábasba a rudat és a három húsos zacskót, majd folytattam az otthoni foglalatosságokat.


A 12 óra letelte után jöhetett a sokkolás vagy a fagyasztás, én ez utóbbi mellett döntöttem. De pár nap után az egyik zacskót kiengedtük - majd jöhetett a teraszunkon a kora esti grillezés... :-)








A grillt 150 C-ra állítottam be, majd a vége felé feltekertem 200 C-ra, hogy kapjon egy klassz kis kérget a hús, majd már csak a szeletelés és a találás hiányzott. Talán az esti fotókon is jól látszik, de maga a hús szép rózsaszínű és szaftos lett, a rub pedig klasszul átjárta az oldalasunk külső részeit - vagyis őszintén megérte ennyit várni a végeredményre.


Mielőtt lezárnám ezt a posztot, azelőtt szeretnék köszönetet mondani - elsősorban a kis családomnak, akik sokszor türelemmel viselik a hülyeségeimet, többnyire azt hogy amikor már mindenki az asztalnál ül, akkor én még mindig fotózok vagy molyolok még valamivel - vagyis néha biztos fárasztó tudok lenni.
Köszönöm az Index-es csapatnak, akik a kezdetek óta is nagyon sokszor kipakolgatják a posztjaimat az Indexre és az Index2-re - de ott a pont azoknál is, akik kvázi támogatóként mellettem vagy mögöttem álltak ebben az öt évben. ( Bocs, hogy nem sorolok fel senkit, de a blogom egyébként sem egy szponzorált oldal - csupán egymás segítéséről van itt igazándiból szó. )
Köszönöm Nektek, kedves és nagybetűs olvasók, akik naponta-hetente vissza-vissza tértek a Húsimádó blogra - mert őszintén ez olyan erőt és olyan inspirációt ad, ami sokszor átlendít egy-egy nehezebb napon engem is.
Köszönöm a többi bloggernek is a véleményeket, mert sokszor a dicséretek, a bírálatok is hozzásegítettek ahhoz, hogy előrébb juthassak, egyre magabiztosabban vegyem kezembe a fakanalat, a villát vagy a kést - mert ahogy sejtitek is, ez egy örök tanulási folyamat.
Ha még az előző felsorolásban sem ismertél Magadra, akkor köszönöm Neked is, hogy épp itt jársz - és remélem a következő években még vissza fogsz térni - én pedig ígérem, hogy igyekszem még klassz ételeket és szép fotókat ide hozni a Húsimádó blogra... Szóval mindenkinek nagyon köszi!!!