Serrano sonkával, gombával és aszalt paradicsommal töltött szűzpecsenye

  • 2017.01.16.
  • 9



Hozzávalók:
1 szűzpecsenye
25 dkg csiperke gomba
10-12 szelet serrano sonka
4-6 db aszalt paradicsom
6-8 gerezd fokhagyma
kömény
bazsalikom
oregánó
só és bors
oliva olaj
1 dl fehér vagy rozé bor
A gombákat megmosom, majd apró darabokra vagdosom. Egy nagyobb serpenyőben olajon elkezdem őket pirítani, majd köménnyel, oregánóval és bazsalikommal fűszerezem az egészet. 



A szűzpecsenéyt lehártyázom, majd éles késsel felnyitom úgy, hogy minél jobban ki tudjam nyitni. Finoman klopfolóval megütögetem az egész pecsenyét, majd sózom, borsozom és bazsalikommal, oregánóval fűszerezem a húst. 




A serrano sonkákat a húsra keresztbe pakolgatom úgy, hogy gyakorlatilag befedje a teljes felületet. A megpirított gombákat a sonkára halmozom, majd melléjük vékony csíkokra szeletelt aszalt paradicsomot is teszek. A szűzpecsenyét szorosan és ügyesen feltekerem, ügyelve arra, hogy sehonnan ne türemkedjen ki a töltelék. Nem kell összetűzni, a tepsiben szépen össze fog sülni az egész.







A tepsibe pakolom a megtöltött pecsenyét, öntök alá olivát és kevés bort. A hús mellé felkarikázott fokhagymákat szórok, majd alufóliát teszek a tepsire - és irány a sütő. 200 C-on 25-30 percig párolom, majd ha igényli, akkor forgatok a húson. Ha már szépen összeáll a hús, akkor alufólia nélkül lesütöm, mindaddig, míg szépen meg nem pirul. 






Köretként burgonyákat főzök meg, de pakolok melléjük fokhagymát, oregánót és bazsalikomot - hogy egy klassz mediterrán íz legyen a köretben is. Ha megfőttek, akkor joghurttal vagy tejföllel pürésítjük - és már tálalunk is.


Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: