Kókuszos-meggyes pite

  • 2020.04.25.
  • 7

Tejespitét (tejpite, clafoutis) szerettem volna gyártani szénhidrátcsökkentett formában, de nem sikerült, ugyanis véletlenül 5 dkg kókuszreszelékkel többet tettem bele annál, amennyit szerettem volna. Így a textúrája kötöttebb, mint kellene legyen. Így tehát nem hívhatom tejespitének, viszont nagyon finom kókuszos pite lett, amit bátran ajánlok mindenkinek.Ebben a formában, ahogyan megcsináltam szénhidrátszegény, de ha te ehetsz "rendeset", akkor ajánlom az eredeti receptemet. Ha megnézed, láthatod, hogy akár nyári, akár téli gyümölcsökkel szórod meg, szép, és ha megcsinálod - mint a világ legegyszerűbb süteményét - azt is megtapasztalhatod, hogy nagyon finom.
Ha erre a piros szövegre kattintasz, elolvashatod a receptet.Mielőtt leírom, hogy hogyan csináltam ezt a szénhidrátcsökkentett változatot, elmondom, hogy az uram már megette ezt a nagy szeletet, ami a képen van, és az előbb hallom a kést "kopogni" az üvegtálon. Kérdezem: te mit csinálsz? Válaszol: kipróbálom, olyan finom-e még, mint az előbb volt.Tehát, a szénhidrátcsökkentett változat
hozzávalói
(29 cm átmérőjű, 4 cm magas piteforma)a tésztához:6 dl
"csillagtej"


(ez lassú felszívódású cucc, tejszín és víz keveréke, csodatalálmány, kattints a pirosra, ha látni akarod az eredetét)6 db tojás2,5 dkg negyedannyi édesítőszer
20 dkg kókuszreszelék5 dkg darált mandula (vagy dió, de lehet ez is kókusz, vagy liszt)7 dkg teljeskiőrlésű liszt3 dkg finomlisztkevés reszelt citromhéjvanília(őrlemény)1 evőkanálnyi olvasztott vaj + egy kevés a ütőedény kikenéséhez (lehet más zsiradék is)a tetejére: gyümölcs (én 50 dkg fagyasztott, kiolvasztott meggyet tettem rá)A sütőt 200 fokra előmelegítettem (hőlégkeverés).A hozzávalókat összeturmixoltam (persze, kézzel is összekeverhető, a lényeg, hogy homogén legyen). Ez így egy palacsintatészta jellegű, híg massza lesz, amit a vajjal kikent formába öntünk és beletesszük a forró sütőbe. 5 percig sütjük, ez alatt az idő alatt bebőrösödik a massza teteje.
Óvatosan kivesszük a sütőből vigyázzunk, ki ne löttyenjen. Rászórjuk a gyümölcsöt és visszatesszük a sütőbe. Ezzel egyidejűleg a hőmérsékletet 170 fokra mérsékeljük.Kb. 35 perc alatt sül meg, de tűpróba mindenképp szükséges.Muszáj kivárnom a holnap délelőttöt, addig csak szagolom...