DIY | Dobozszett

  • 2017.03.31.
  • 9

Egy jó ideje meg vagyok őrülve a levélmintás dolgokért. Meg általában véve a zöld növényekért - az más kérdés, hogy nem bírom őket életben tartani. Ez a dobozszett egyszerre valami enyhén hippis tavaszköszöntő, és emlékezés az eddig elvesztett kis virágaimra.
Megpróbálom nagyjából leírni az elkészítés menetét, de nem fogok hazudni: a két nagyobbikhoz kell egy picike türelem és kézügyesség. A legnagyobb dobozt hirtelen felindulásból, este festettem, és nem volt időm/kedvem fázisfotókat készíteni róla. Ezt nagyon bánom, ugyanis nekem ez a személyes kedvencem. Biztosan fogok még hasonló mintával díszíteni ezt-azt, és akkor nem feledkezem majd meg a dokumentálásról sem :)De haladjunk szépen sorban. Mi kell ehhez a dobozszetthez?+
fadobozok tetszőleges méretben és formában (ezt a hármat a debreceni Halköz Kreatív Art üzletben vettem, áruk növekvő sorrendben 390 Ft; 530 Ft és 920 Ft)+ fehér, fekete, világoszöld és sötétzöld akrilfesték (kb. 300-560 Ft/tubus, tégely)+ ecsetek (egy vastagabb, és 1-2 vékonyabb, a precízebb mintákhoz)+
fekete ceruza+
fekete alkoholos filc vagy tűfilcElőször is minden egyes dobozt lefestettem matt, fehér akrilfestékkel (körülbelül 2-3 réteg kell, festéktől függően. A rétegek között 15-20 perc száradási időt minimum hagyjunk).
A legnagyobb dobozEhhez a leveles mintához először ceruzával halványan megrajzoltam a főbb vonalakat (pl. a levelek ívét), majd először sötétebb zölddel festettem meg azokat. Amikor már majdnem teljesen megszáradt a sötétzöld festék, akkor árnyaltam kissé halványzölddel. A következő dobozka fázisfotóin nagyjából fogjátok látni, ez hogy is néz ki (bár ott inkább "satírozva" festettem).A hatszögletűEz a dobozka nagyon finomra és elegánsra sikerült - erre különösen büszke vagyok, mert ajándékba szánom. Kicsit macerásabb is volt elkészíteni, mint a nagyobbikat, bár lehet, hogy csak azért érzem így, mert mindig felugráltam fotókat készíteni. És még így sem készítettem eleget. Visszanézve valahogy olyannak látom, mint a "Hogyan rajzoljunk baglyot?" instrukciókat. Azaz húzz négy csíkot ceruzával, majd fesd le az összes szaros levélkét :D Hát remélem, azért valamit ki tudtok venni a fotókból.Először fekete ceruzával halványan felrajzoltam a leveleket. A festést azokkal kezdtem, amelyek háttérben helyezkednek el, és fokozatosan haladtam az előtér felé. Nem vagyok festőművész, mindig csak nagyon alapszinten tudtam festeni rajzórán is, szóval ha én meg tudtam csinálni ezt, akkor szerintem bárki, aki egy kicsit is szereti az ilyen pepecs munkát :D Nagyon vékony ecsettel dolgoztam, és hol a világosabb, hol a sötétebb zölddel kezdtem, de minden levélben van mindkét színből. Ez azért fontos, mert ha csak egy színnel odakanyarítunk egy levelet, az eléggé stilizált és talán kissé gyermeteg is lesz. Miután a festék megszáradt, kihegyezett fekete ceruzával még egyszer átrajzoltam a fő vonalakat.
A feliratosEz a dobozt volt a legkönnyebb elkészíteni az összes közül. Miután megszáradt a fehér festékréteg, a felső peremét fekete akrilfestékkel húztam át (de ez például el is hagyható, ha más kialakítású a doboz, amit vásároltunk). A feliratot szabad kézzel rajzoltam meg. Először természetesen ceruzával, hogy tudjam javítani a hibákat, később pedig alkoholos filctollal színeztem ki a betűket. Persze sablont is használhattok hozzá.Ha igazán tartóssá szeretnénk tenni ezeket a dobozokat, akkor érdemes egy réteg matt fényű lakkal lefújni (fényes felületű lakkot nem használnék rajtuk).
Nektek hogy tetszenek? Melyik a kedvencetek a három közül? :)