DIY | Gipszdekorok

  • 2017.01.27.
  • 6

Kicsit olyan, mintha évek teltek volna el azóta, hogy utoljára leültem, és alkottam valamit. Pedig évek nem, csak hónapok: valamikor ősszel fejeztem be a karácsonyi DIY ajándékok gyártását, és ezzel ki is fújt az alkotgatós időszak.
Pedig karácsonykor lett volna rá időm bőven, de ehelyett csak végtelenítve néztük anyukámmal Jane Austen Emmáját, és zabáltam a zserbót - amíg tartott. A januárt valahogy mindig is utáltam, ilyenkor valahogy még "nem indul be az év", nem történik semmi, az embernek nincs kedve semmihez. Csak várunk és várunk, a karácsony már elmúlt, és valahogy olyan sötét, hideg, undok, jeges minden. Így hát, hogy a munka mellett valami további értelmet csempésszek a mindennapokba a következő utazásunkig (hála az égnek, már csak egy hét...), elkezdtem duitjorszelfkedni megint :DEl is mentem a kedvenc kreatív boltomba, és hirtelen felindulásból vásároltam egy kiló gipszet (csak 210 forint volt!). Eddig még soha nem öntöttem gipszet, mármint gyerekkomban igen, de akkor nyilván nem egyedül. Szerencsére a víz és gipsz pontos aránya fel van tüntetve a zacskón (0,65:1), így szinte lehetetlen elrontani.Ezeket a háromszög alakú dekorációkat összesen kb. 200 forintból hoztam össze: a gipszen kívül egy régi cipősdoboz, szélesebb ragasztószalag, tetszőleges színű akrilfesték és pár nyomtatott kép kell hozzá. Meg természetesen egy kis keverőedény a gipsznek.
Elkészítés:1. A legmacerásabb az öntőforma elkészítése. Biztosan meg lehet oldani ennél egyszerűbben is (léteznek gondolom kész háromszög-öntőformák), de én hirtelen itthon ezeket az alapanyagokat találtam, és ha este 7-kor jön rám az alkotás, akkor az öntőforma hiánya nem tud megállítani :D Szóval először egy régi cipősdobozból vágunk ki háromszögeket. Fontos, hogy teljesen szimmetrikusak legyenek, különben nem biztos, hogy stabilan megáll a kiöntött gipsz. Egy kis segítség: a képeken szereplő kisebb háromszögek alapja 11 cm, magassága 14 cm, szárai 15 cm-esek.
2. A háromszögön kívül kell még 3 darab, a háromszög oldalaival megegyező hosszúságú, kb. 4 cm magas kartoncsík is. Ezen a képen láthatjátok, hogy is néz ki minden "felszeletelve".3. Ezután jön az öntőforma összeállítása, melyben egy szélesebb ragasztócsík lesz a segítségünkre. A forma alját is ragasszuk le, különben a gipszre tapad a kartonpapír, és kb. fél óra lesz, mire hőbörögve levakargatjuk. (Tapasztalat, az elsővel így jártam :D).
4. Ha meggyőződtünk róla, hogy a forma stabil, és sehol nincsenek rajta le nem ragasztott rések, ahol a gipsz ki tudna szökni, akkor jöhet maga az öntés. A gipszet 1 : 0,65 arányban összekeverjük hideg vízzel (a kisebb háromszögekhez kb. 200 ml gipsz, 130 ml víz kellett), majd ha már csomómentes, a formába öntjük.
5. Viszonylag hamar, 10-15 perc alatt teljesen megköt a gipsz, de én vártam egy szűk órát, mire óvatosan kibontottam a formából a háromszögeket. Ezután még egy napig szárítottam őket a festés előtt. Tipp: érdemes egy csiszolópapírral átmenni a formákon száradás után. Nekem sajnos ilyenem nem volt itthon, bánkódtam is kicsit, mert így nem lett tökéletes a felületük.6. Élénk színű festékeket használtam a háromszögek szélén - a hátsó oldalukat is be lehet festeni, de fehéren is maradhat.7. Néhány szép képet nyomtattam a dekorációk elejére (egyszerű géppapírra, de akár fotópapírra is nyomtathatjuk őket). A kinyomtatott képek hátulján körberajzoltam a háromszögeket, kivágtam őket, majd egy pici Technokollal ragasztottam a gipszre. Ezt, ezt és ezt a képet használtam :) Persze saját fényképeket is nyomtathatunk.
Készítettem gyűrűtartókat is gipszből, majd azokat is megmutatom, ha tökélyre fejlesztettem a technikát - meg persze rengeteg egyéb ötletre bukkantam Pinteresten, úgyhogy lesz itt még gipszöntés...
Nektek hogy tetszenek? :)