Monoblog Karácsony Speciel: Aprósütemények

  • 2017.11.27.
  • 1


 2:30 25 - 30 db
 könnyű cc. 346 cal
   Európa, Amerika
A Karácsony az egyik legfontosabb ünnep az évben, a fenyőfaállítás és az adventi forgatagok mellett, sokan sürgölődnek a konyhában, hogy minél változatosabb és finomabb süteményeket készítsenek szeretteik számára. Ehhez az időszakhoz sok hagyomány kapcsolódik, amelyeknek az eredete évszázadokra vezethető vissza. Már az ókorban is ünnepelték a téli napfordulót, amelyhez számos ünnepség is kötődött. Az első hosszabb fagyok beálltával az állatok húsát biztonságosan el lehetett raktározni tavaszig, ezért ilyenkor azok leöléséhez kapcsolódó eseményeket szerveztek, ahol az étkezéseké volt a főszerep. Már ekkor fontosnak tartották, hogy az evést valamilyen desszerttel zárják le.

"A vanília finom illata, az eper savanyúsága és a fehér csoki édessége teremti meg a karácsony hangulatát"

A korok hajnalán kialakult receptek folyamatos változása és evolúciója számos változatot alakított ki. Az új és változatos alapanyagok, mint pl. a fűszerek (fahéj, ánizs, sáfrány), aszalt gyümölcsök Európában is megjelentek még inkább közkedvelté váltak az apró sütemények. Az írásos emlékek segítenek nyomon követni ezek elterjedését.  Számos fajtájuk ismert szerte az öreg kontinensen,  amelyek receptjei az olyan édességekből fejlődhetett ki, mint pl. a Lebkuchen (mézeskalácshoz hasonlító sütemény, Németország), a Pepparkapor (gyömbéres sütemény, Svédország),  Krumkake (ostya, [itthon molnárkalács] Norvégia). Az édes változataik csak a cukor árának csökkenésével válhattak elterjedté, korábban csak a gazdagok kiváltsága volt.

Amerikában az egyik legelterjedtebb szokás, hogy a Mikulást tejjel és süteménnyel kínálják, amelynek hagyománya az 1930-as évekig vezethető vissza. A kirakott kekszeket általában különböző karácsonyi formákra, csillag, fenyőfa, szaloncukor formájúra vágták ki. Ennek az elterjedése a 17. századra tehető, amikor is Holland hajósok hoztak be először karácsonyi aprósüteményeket, majd később számos silány minőségű un. "coockie" vágó árasztotta el a az amerikai piacot. Ez köszönhető volt a behozatali törvény megváltozásának (1876 - 1906 között számtalan mennyiségű áradt be az országba). A piac hozta magával a kiegészítőket is, így ezekhez az eszközökhöz megjelentek a hozzájuk kialakított szakácskönyvek is.

Rengeteg recept áll a rendelkezésünkre, amelyek közül a legsokoldalúbb és a legkönnyebben elkészíthetőek az aprósütemények. Ezek népszerűsége abban rejlik, hogy számos módon elkészíthetők, tölthetők és alakíthatók.  Bár rengeteg változatuk kialakult, mégis a mai napig a hagyományos ízvilágúak a legkedveltebbek, mint pl. a fahéjas, a gyömbéres, a szerecsendiós, amelyeket a középkorban is fogyaszthattak.
Eperlekvárral és Fehér Csokis Ganache - sal töltött vaníliás keksz

Hozzávalók:
250 gramm liszt
80 gramm porcukor
125 gramm hideg vaj
másfél vanília rúd vagy 1 csomag vaníliás cukor
csipet só
1 tojás sárgája
eperlekvár
50 gramm fehér csokoládé
30 ml tejszín
fél vanília rúd
 Recept lépései:
A lisztet a porcukorral egy tálba szitáljuk és a felkockázott hideg vajat is beletesszük.
A vanília rúd kikapart magját, a só és a tojássárgáját szintén hozzá adjuk.
A hozzávalókat sima, omlós tésztává gyúrjuk.
A tésztát frissen tartó fóliába tekerjük és hűtőszekrényben kb. 1 órán át pihentetjük.
Belisztezett munkafelületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd köröket szúrunk ki belőle.
Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral és rátesszük a kekszet.
Előmelegített sütőben 180 fokon (alsó, felső sütéssel) kb. 10 percig sütjük.
A sütőpapírt a sütés után a kekszekkel együtt azonnal lehúzzuk a sütőlapról, a kekszeket hagyjuk kihűlni.
A csokoládé ganache-hoz (párizsi krém) a tejszínt egy kis lábasba lassan felmelegítjük és beletesszük a fehér csokoládét.
Folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk.
A vanília rúd kikapart magját is beletesszük és alaposan elkeverjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni. (A ganache-t ne tegyük hűtőbe, mert túlzottan megkeményedne!)
A massza, ha teljesen kihűlt kenhető állagúvá sűrűsödik.
Befejezésként a kekszek egyik felét kenjük meg a csokoládés krémmel, a másik felét az eperlekvárral és illesszük össze a párokat.
Jó étvágyat!

Jövőhéten is Karácsony Speciel a Monoblogban : Görög citromleves és egy újabb karácsonyi édesség
Addig is like a Facebook oldalunkat és jó főzést mindenkinek.

Monoblog s világ körül. Kalandozások a tányéron.
2017.11.26
By Északtour And Stb.