Sós-zöldfűszeres sárga túró.

  • 2021.03.30.
  • 7



A sárga túróról már sokat hallottam, és évek óta készülök én magam is elkészíteni, de valahogy mindig elmaradt, mert a sok édes kalács és sütemény mellé sok lett volna az édesből. A napokban viszont Katalinnál a "Katalin konyhája" blogban rábukkantam a sárga túró sós változatára, mely rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Nem is várakoztam vele, tegnap el is készítettem a saját ízlésünkre snidlinggel, medvehagymával, és kaliforniai paprikával fűszerezve, majd ma megtörtént a kóstolás. Csakis annyit tudok mondani hogy nagyon finom, és az ünnepi asztalon idén sós-zöldfűszeres sárga túrót fogok feltálalni a főtt sonka mellé. Hozzávalók:5 dl tej (zsíros tej)5 db tojás (nagy)1,5 tk só1 kk őrölt fehér borssnidling (ízlés szerint)2-3 levél medvehagyma1-2 szelet piros kaliforniai paprikaA snidlinget, a medvehagymát, és a paprikát vágjuk fel apróra, és tegyük félre.Készítsünk elő egy tálat, egy fakanalat, és egy nagyobb méretű gézlapot (Én egy ritkább szövésű konyharuhát használtam).A tejet öntsük bele egy edénybe, majd keverjük hozzá a kissé felvert egész tojásokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tegyük fel a tűzre, és állandó kevergetés mellett melegítsük forráspontig.Ezután vegyük kisebbre a lángot, majd szintén állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg csomókban össze nem áll, és külön válik a savótól.
Amikor teljesen különvált a savótól, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá az előzőleg apróra vágott zöldfűszereket és a paprikát.Ezután öntsük bele az előkészített gézlapba (vagy konyharuhába) majd szorosan fogjuk össze, hogy összeálljon a túró, közben nyomkodjuk ki a savót, és szorosan kössük össze. Ezután a batyut kössük egy fakanálra, helyezzük egy tál fölé, és hagyjuk úgy, hogy a maradék savó is kicsepegjen a túróból.Amikor az összes savó kicsepegett, tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön, összeálljon, és szépen tudjuk majd szeletelni. Amikor a túró teljesen kihűlt, csomagoljuk ki, és tálalásig tartsuk a hűtőben.Közvetlenül tálalás előtt szeleteljük fel, és úgy kínáljuk pl. a főtt sonka mellé, melyhez nagyon jól illik.Én vékonyra szeletelt sonka mellé kínáltam, egy szelet frissen sütött medvehagymás kenyérrel.