Kakaós piskótatekercs banános krémmel.

  • 2020.12.20.
  • 5


Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, már csakis pár, várakozással teli nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. A háziasszonyok fejében gondolom már összeállt az ünnepi menü, elkészültek a mézes és aprósütemények, szép sorban sorakoznak a mákos és diós bejglik, és hamarosan elkészülnek a krémes torták is. A gyerekek pedig egyre izgatottabbak, hogy vajon milyen ajándék kerül majd a fenyőfa alá. Én a mai vasárnapra egy egyszerű, ám finom krémes piskótatekercset sütöttem, melyet banános krémmel töltöttem meg. Nekünk nagyon ízlett, és szerintem még az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!
Tészta hozzávalói 37x33 cm-es gáztepsihez:10 dkg liszt2,5 dkg holland kakaó (cukrozatlan)12,5 dkg porcukor4 db tojás (nagy)1 tk vaníliaaroma2 ek forró vízA porcukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt keverjük jó habosra. (legalább háromszorosa legyen)Ekkor állandó keverés mellett, először csorgassuk hozzá a vaníliaaromát, majd kanalazzuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a cukros-tojásos keverékhez. Ezután egy fakanállal óvatosan forgassuk össze a masszát.Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk el rajta a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)A sütőből kivéve, rögtön fordítsuk át egy enyhén lisztezett sütőpapírra, majd óvatosan húzzuk le a tésztáról a sütőpapírt.

Ezután takarjuk le egy nedves konyharuhával, majd hagyjuk langyosra hűlni. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen)Amikor a tészta langyosra hűlt, vegyük le róla a konyharuhát, majd a sütőpapír segítségével csavarjuk fel, és így hűtsük ki teljesen.Közben készítsük el a banános krémet, majd töltsük meg vele a kihűlt tésztát.Banános mascarponekrém hozzávalói:1 nagyobb érettebb banán (v. 2 kisebb)25 dkg mascarpone15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1 dl Hulala (v. habtejszín+habfix)A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.A banánt törjük össze, vagy turmixoljuk le, majd keverjük hozzá a mascarponekrémhez.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük össze a banános mascarponekrémmel.Ezután tekerjük ki a papírból a teljesen kihűlt piskótát, majd kenjük meg a krém 2/3 részével, és óvatosan tekerjük fel.Ezután vonjuk be a maradék krémmel, reszeljünk rá csokoládét, majd tegyük be a hűtőbe (vagy hideg helyre) hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a piskótatekercset a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.