Citromos-tejfölös halleves.

  • 2020.12.03.
  • 9


A karácsonyi ünnep alkalmával a magyar háztartások elmaradhatatlan levese a halászlé, melyet többféle halból főznek, és szép pontyszeletek kerülnek bele. Persze azért vannak olyanok akik a pontyot nem szeretik, így a halászlé is lemarad az ünnepi asztalról. Én most egy citromos-tejfölös halleves receptjét ajánlanám mindazoknak aki a pontyot nem, de a tengeri halakat előnyben részesítik. Nagyon finom hallevest főzhetünk pl. a fehér húsú tengeri aranydurbincsból is. Az ízesítése, és az íze is teljesen eltér a pontyhalászlétől, de állítom (lehet ezért most többen megköveznének ????) felveszi vele a versenyt. Ezt a finom, fehér húsú halat pedig nem másnak, mint kedves barátomnak Frane Palekának köszönhetem, aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri Farkassügért, és tengeri Aranydurbincsot forgalmazza.Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni.
Hozzávalók:2 db Farkassügér1 db vöröshagyma (nagyobb)2 gerezd fokhagyma1 db paradicsom1 db tv paprika só (ízlés szerint)2 tk ételízesítőőrölt fehér bors (ízlés szerint)1 tk Piros Arany1 tk pirospaprika1 citrom leve (v. ízlés szerint)2-3 ek tejföl
2 ek olívaolajA halat filézzük ki, majd a filéket ízlés szerint daraboljuk fel, és tegyük félre. (Én félbevágtam a filét, majd felcsíkoztam.)A csontos részét daraboljuk fel, és a fejjel együtt főzzük majd bele a levesbe.A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vágjuk fel apróra. A fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.Pár perc után adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a halcsontot a fejjel együtt, majd öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje.Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, az ételízesítőt és a Piros Aranyat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarjuk bele a citromlevet, és főzzük kb. 30 percig. (A citromlevet apránként adjuk hozzá, nehogy túlságosan savanyú legyen.)Ezután passzírozzuk át lehetőleg úgy, hogy ne kerüljön a lébe halcsont, és szálka.A tejfölt tegyük egy tálba, adjunk hozzá 1-2 merőkanál levet, majd turmixoljuk össze.Ezután csorgassuk hozzá a halléhez, tegyük bele az előzőleg feldarabolt halhúst, majd kb. 15 perc alatt főzzük készre a levest. Közben óvatosan hogy a halhús nehogy szétessen keverjük meg, kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk mellé egy szelet friss kenyeret, de főzhetünk ki hozzá rizstésztát, vagy cérnametéltet is.