Farkassügér filé halmártással és túrós csuszával.

  • 2020.10.10.
  • 3


Lassan már rendszeressé válik nálunk, ha hétvége akkor a tányérunkra bizony finom halétel kerül. Köszönhető ez kedves barátomnak Frane Palekának aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri Farkassügért és tengeri Aranydurbincsot forgalmazza. A mai ebéd elkészítéséhez, két szép Farkassügér filét sütöttem, melyek bőre finom, ropogósra sült. A filézésnél visszamaradt halcsontból pedig halalaplét, majd egy finom mártást készítettem, így az egész hal feldolgozásra került. Tálaláskor túrós csuszával kínáltam, mely nagyon jól illett a fűszeres mártáshoz és a ropogós bőrű halfiléhez.Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, az Aldiban és a Lidlben is megtudod vásárolni.
Hozzávalók a halfiléhez:2 db Farkassügérsó (ízlés szerint)őrölt színes bors (ízlés szerint)1 kk halfűszerkeverék1/2 citrom leve3 dkg vaj2-3 ek olívaolajA halat filézzük ki, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, csorgassuk rá a citromlevet, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják a halhúst.Egy serpenyőbe tegyük bele a vajat és az olívaolajat, majd hevítsük fel, helyezzük bele a bőrével lefelé a halfiléket, majd kezdjük el sütni. Süssük kb. 10 percig, közben pedig folyamatosan locsolgassuk hogy a halhús átsüljön, és a bőre jó ropogós legyen.(sütés közben ne fordítsuk át a filét, mert szétesik)A halfilét érdemes közvetlenül tálalás előtt sütni, mert ha tovább áll, a ropogósra sült bőre felpuhul.

Halmártás (szósz) hozzávalói:a filézés után visszamaradt halcsont1 db paprika1 db paradicsom1 db vöröshagyma 1 ek sűrített paradicsom1 tk Piros Arany só (ízlés szerint)őrölt színes bors (ízlés szerint)2-3 ek tejfölkb. 3 dl víz2 ek olívaolaj
A filézés után visszamaradt húsos csontot a fejjel együtt tegyük egy serpenyőbe, majd öntsük fel a vízzel, adjunk hozzá egy nagyobb csipet sót, és főzzük kb. 15 percig.Ezután passzírozzuk át, majd a sűrű hallét tegyük félre, a visszamaradt csontot, szálkát öntsük ki, arra már nem lesz szükség.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot és paprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kanalazzuk hozzá a sűrített paradicsomot és a Piros Aranyat, majd öntsük fel a hallével, és főzzük kb. 15 percig.Ezután adjuk hozzá a tejfölt, keverjük alaposan össze, és főzzük még pár percig, majd turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük.
Közben készítsük el a túrós csuszát is, vagy az ízlés szerinti köretet. Tálaláskor tegyünk a tányér egyik felére pár kanál túrós csuszát, a másik felére pár kanál halmártást, majd ízlés szerint helyezzük rá a halfilét, és úgy kínáljuk.