Szezámmagos-krumplis húsgolyó medvehagymás fürjtojással.

  • 2020.06.26.
  • 0

Húsgolyó vagyis fasírt készült ebédre, de a húsmasszába most a tejben áztatott zsemle, a hagyma, és a fűszerek mellett került még nyers, reszelt krumpli is melytől még finomabb és szaftosabb lett... Az összegyúrt húsmassza közepébe formázás előtt egy-egy bükkfán füstölt, medvehagymás olajban pácolt fürjtojást tettem, majd szezámmagba beleforgattam, és bő olajban sütöttem ki. Ízlés szerint olajjal enyhén meglocsolva, sütőben is megsüthetjük a golyókat, de a bő olajban sütés ellenére sem szívta magába az olajat. Tálaláskor egyszerű paradicsomsalátát kínáltam hozzá, melyet a fürjtojás pácolásához használt, és megmaradt, medvehagymás olajjal ízesítettem.

Szezámmagos-krumplis húsgolyó hozzávalói:50 dkg darált hús (pl. sertés comb, csirkemell...)1 kisebb vöröshagyma2-3 gerezd fokhagyma1 db krumpli (nagyobb)1 db zsemle (tejben áztatva)1 db tojás (nagy)só (ízlés szerint)1 tk ételízesítőőrölt fekete bors (ízlés szerint)2 ek szezámmag kb. 20 db medvehagymás olajban pácolt, füstölt fürjtojáskb. 5 dl étolaj a sütéshez A szikkadt zsemlét áztassuk be tejbe, majd amikor már megszívta magát, nyomkodjuk ki.A darált húshoz egy kisebb lyukú reszelőn, reszeljük hozzá a megpucolt krumplit, a vöröshagymát, és a fokhagymát.Ezután adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét, az egész tojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd alaposan gyúrjuk össze, és hagyjuk a húsmasszát egy fél órát állni.Közben a fürjtojásokat szedjük ki a medvehagymás-olajos pácból, és csepegtessük le.Ezután a húsmasszából csippentsünk le kisebb darabot, a tenyerünkbe nyomkodjuk kicsit szét, helyezzünk a közepébe egy fürjtojást, formázzuk meg, majd forgassuk bele a szezámmagba.
Az olajat hevítsük fel, helyezzük bele a húsgolyókat, majd kisebb hőfokon, többször átfordítva süssük szép aranybarnára.Amikor a húsgolyók átsültek, és szép aranybarnák, szedjük ki papírtörlőre, majd tálalásig tartsuk melegen.
Paradicsomsaláta hozzávalói:5-6 db paradicsom2-3 ek méz2 tk dijoni magos mustár1/2 citrom levecsipet só1/2 vöröshagyma (kisebb) 2 ek medvehagymás olaj (a fürjtojásnál visszamaradt..)Egy tálba kanalazzuk bele a mézet és a mustárt, szórjuk meg egy csipet sóval, facsarjuk hozzá a citromlevet, és adjunk hozzá két evőkanállal a medvehagymás olajból, majd keverjük össze.Ezután adjuk hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, szórjuk meg az apróra vágott vöröshagymával, majd óvatosan keverjük, forgassuk össze, és hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek.Tálaláskor a frissen kisült fürjtojásos húsgolyókat a paradicsomsalátával kínáljuk. Ízlés szerint készíthetünk nagyobb húsgolyót is, melynek a közepébe főtt tyúktojást tehetünk.A fürjtojás a következő linkre kattintva megrendelhető:Fürjes MajorTelefonos megrendeléshez pedig hívd a:
+3630 515 6108
Leicht-Érdi Gabriella.