Túrós batyu Tangzhonggal.

  • 2020.05.18.
  • 7

Sokszor nehéz kigondolni hogy mi is legyen az ebéd... mert egy tányér leves azért kevésnek bizonyul, viszont egy-két (vagy éppen három ????) túrós batyuval tálalva már jól is laktunk. Így aztán a babgulyás mellé túrós batyut sütöttem, és most a tésztához Tangzhong vagyis egy pudingszerű tejes-lisztes keverék is került. Ettől a tészta sokkal könnyebb, és puhább lett, nekünk nagyon ízlett. Ezzel a módszerrel nemrégiben Hokkaido kenyeret sütöttem (recept a linkre kattintva olvasható) és akkor eldöntöttem, hogy a kelt tésztákhoz ezután előszeretettel fogom használni....
Tangzhong hozzávalói:2 dkg liszt1 dl tejA hideg tejjel keverjük simára a lisztet, majd állandó keverés mellett, főzzük olyan sűrűre mintha puding lenne.Ezután hűtsük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.Tipp:Az elkészült Tangzhong-ot pl. jól zárható dobozba 2-3 napig a hűtőben tárolhatjuk mielőtt felhasználnánk kenyér, vagy kalács sütésnél. Felhasználás előtt, szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni.A Tangzhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik, de akár vizes rántásnak is hívják. Nagyon puha állaga lesz tőle a kenyérnek, és a kalácsnak. A kalács sokkal foszlósabb lesz. Eredetileg liszt és víz keveréke, de a víz helyett tejjel is készülhet. Tészta hozzávalói 20-22 db batyuhoz:
50 dkg liszt2,5 dl tej1 db tojás3 ek porcukor1 cs vaníliás cukor1 csipet só6 dkg vaj2,5 dkg élesztő
az előzőleg elkészített, és kihűtött Tangzhong
Kb. 1,5 dl langyos tejhez keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojást, a puha vajat, és keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a maradék langyos tejet is.
Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk hozzá a sóval összekevert lisztet, végül pedig adjuk hozzá az előzőleg elkészített és teljesen kihűtött Tangzhongot is.A robotgép dagasztó karjával pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát, majd tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, és langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát. Túrós töltelék hozzávalói:50 dkg túró4-5 ek porcukor2 cs vaníliás cukor1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek búzadara)10 dkg mazsola1 citrom reszelt héja1 db tojás (+ a lekenéshez)A túrót tegyük egy tálba, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást, majd keverjük alaposan össze.Ezután adjuk hozzá a pudingpor (v. búzadarát), a mazsolát, és szintén keverjük össze. (a pudingpor vagy búzadara azért kell hozzá, mert a túró túl vizes, és anélkül hígabb lenne a töltelék)Az elkészült tölteléket tegyük félre addig, míg a megkelt tésztát kinyújtjuk, és felvágjuk.A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd vágjuk fel kb. 10x10-es négyzetekre.Ezután mindegyik közepére tegyünk egy kanál túrós tölteléket, majd a tészta négy sarkát összefogva, majd megcsavarva, formázzuk meg a batyukat.Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az elkészült batyukat. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra.Az újrakelesztett batyukat mielőtt behelyeznénk a sütőbe, felvert egész tojással kenjük le.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 25-30 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.)A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben langyosra hűlni, majd óvatosan szedjük szét az összenőtt batyukat.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk. Egy laktató leves mellé pl. remek második fogás..... A Tangzhontól a tészta nagyon könnyű és puha lesz, és még másnap is olyan mintha akkor sült volna ki.