Csilis bab.

  • 2020.04.24.
  • 3

Mondhatnám hogy már többször készítettem csilis babot, de bevallom hogy eddig csak készültem rá, mert valahogy mindig elmaradt. Mivel tanácstalan voltam hogy mit is főzzek, a hozzávalók pedig mind adottak voltak, így nem is volt kérdés, hogy mi is lesz az ebéd.... Több receptet is átolvastam, majd úgy döntöttem hogy egyik kedvenc bloggerem Balázs "Rántott hús wokban" receptjét veszem alapul, és készítem el a csilis babot. Most sem csalódtam a receptben, mert nagyon finom lett. Mivel éppen kisültek a kiflik, így azzal tunkoltuk a kissé csípős, ám finom csilis babot.
Hozzávalók:50 dkg darált sertéshús (pl. comb, lapocka...)1 db vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1 db zöldpaprika1 kisebb csilipaprika (v. szárított csili)2 dl sűrített paradicsom5 dl víz2 db babkonzerv (vörös v. fehér bab)
1/2 doboz konzerv kukorica (pl. Bonduelle) só (ízlés szerint)őrölt fekete bors (ízlés szerint)1 kk oregano1 kk római kömény1 csipetnyi őrölt fahéj (el is hagyható)1/2 tk pirospaprika2 ek étolajA vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paprikát és a csilit vékonyan szeleteljük fel. A sűrített paradicsomhoz keverjük hozzá a vizet.Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, és a római köményt, pár pillanat múlva pedig a vékonyra szeletelt paprikát, és a csilit. (csilit ízlés szerint adjunk hozzá, nehogy túl csípős legyen)Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a darált húst, és addig pároljuk, míg a hús kifehéredik.Ekkor öntsük fel a paradicsomlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd kisebb lángon főzzük kb. egy órán át. (közben többször keverjük meg, és ha szükséges, ízesítsünk utána)Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett babot, keverjük alaposan össze, majd főzzük még kb. 10 percig.Végül adjuk hozzá a kukoricát, melegítsük forráspontig, majd fedjük le az edényt, zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen. (a kukoricát ízlés szerint ki is hagyhatjuk belőle)Tálaláskor ízlés szerint friss kenyérrel, péksüteménnyel kínáljuk. Én frissen sütött kiflit kínáltam mellé.