Mandazi (afrikai ínyencség)

  • 2020.02.11.
  • 2

Minden országnak megvan a saját fánkja, és legyünk őszinték nem sok különbség van köztük.
Pl. ez az afrikai ínyencség is nagyon hasonló a mi csöröge fánkunkhoz..... ízesíthetjük kardamommal vagy annak hiányában őrölt fahéjjal, majd a tésztát vékonyra kell kinyújtani, és apró háromszögekre felvágni, végül pedig bő olajban kisütni. Sütés közben az olajat nem szívja magába, és finom, ropogósra sül. Tálaláskor lekvárral, gyümölcsmártással, vagy éppen csokoládékrémmel kínálhatjuk. Én most eper és meggylekvárral tálaltam, és mindkettő jól illett az aprócska fánkhoz.Hozzávalók:25 dkg liszt (Nagyi titka)1/2 kk őrölt kardamom3 dkg porcukorcsipet só4 dkg szárított élesztő1 db tojás (nagy)0,25 dl étolaj1 dl tej
A langyos tejhez adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és a szárított élesztőt, majd futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval és az őrölt kardamommal. (ízlés szerint őrölt fahéjjal)A keverőtálba üssük bele a tojást, adjuk hozzá az olajat és a felfuttatott élesztőt, majd keverjük össze.Ezután adjuk hozzá a lisztes keveréket, és robotgéppel addig dagasszuk a tésztát, míg elválik az edény falától. (Én először robotgéppel, majd pár percig kézzel is dagasztottam, hogy szép sima tésztát kapjak.)A megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, vágjuk fel kis háromszögekre, majd takarjuk le konyharuhával és hagyjuk kb. 20 percig újrakelni. (ez egy kicsi fánk, így mindenképpen kisebb háromszögekre vágjuk fel)Egy serpenyőbe hevítsünk fel kb. 5 dl étolajat, majd helyezzük bele a kis fánkokat, de arra figyeljünk, hogy ne legyenek túlzsúfolva, mert sütés közben eléggé megfognak nőni.
Sütés közben egyszer fordítsuk át, hogy mindkét oldala szép barnára süljön, majd szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint lekvárral, gyümölcsmártással, vagy éppen csokoládékrémmel kínáljuk.

Címkék

Kelt Tészta Fánk