Vaníliás-körtés pite.

  • 2020.01.29.
  • 7

Körtés süteményeket, pitéket általában ősszel sütök, de most olyan szép körték mosolyogtak rám a zöldségesnél, hogy nem volt szívem otthagyni. Ezután már csakis az volt kérdés, hogy milyen süteménybe rejtsem bele. Végül úgy döntöttem, hogy a jól bevált pitetésztára pakolom rá a felezett körtéket, majd egy tejszínes-vaníliás-pudingos keverékkel öntöm nyakon, és irány a sütő..... Az éppen csak kihűlt pite tésztája pedig finom omlósra sült, melyhez jól illik a vaníliás szaftos körte.

Hozzávalók a tésztához:30 dkg liszt20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)7 dkg porcukor1/2 cs sütőporcsipet só1 db tojás (közepes) szükség esetén 1-2 ek hideg vízA lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat (v. sertészsírt), majd kezdjük el összemorzsolni. (Én mindig házi zsírral készítem a tésztát, mert azzal sokkal omlósabb.) Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Amennyiben szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet.... egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.Ezután a tésztát nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd helyezzük bele a formába, és tegyük hideg helyre ameddig a tölteléket előkészítjük. (ha nem teflonos formát használunk, akkor előtte zsírozzuk, és lisztezzük ki)Töltelék hozzávalói:3 db körte1/2 citrom leve 10 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1 cs vaníliás pudingpor2 db tojássárga (nagy)2 dl habtejszín1 kk őrölt fahéjA körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe, vájjuk ki a magházat, majd forgassuk bele a citromlébe, hogy ne barnuljon meg.A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a tojássárgákat, majd keverjük simára.Ezután keverjük hozzá a habtejszínt, és a vaníliás pudingport is.
A formában lévő tésztára helyezzük rá a felezett körtéket, majd öntsük rá a cukros-tojásos-tejszínes.... keveréket.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt süssük készre.(Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt emeljük ki a formából a pitét, szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.Tipp:Mielőtt a tésztát a formába helyeznénk, tegyünk bele két csík sütőpapírt úgy, hogy túl lógjon a formán, mert ezek segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a pitét a formából.