Áfonyás-citromos... pohárkrém.

  • 2019.08.20.
  • 2

A hosszú hétvége utolsó napja is kánikulával köszöntött ránk, így sütemény sütéséről szó sem lehet, mert Én bizony be nem kapcsolom a sütőt.... viszont egy finom pohárkrém biztosan jólesik majd ebéd utáni desszertnek. Mivel éppen volt itthon áfonya, a krémek elkészítése sem bonyolult, így áfonyás-citromos-vaníliás rétegeket kanalaztam a fagylaltos kelyhekbe. Persze ízlés szerint másfajta, éppen aktuális gyümölccsel is elkészíthetjük, melyek jól illenek a krémekhez. (pl. nektarin, szilva, őszibarack....)Hozzávalók az áfonyához:25 dkg áfonya1 cs vaníliás cukor1 kk őrölt fahéjAz áfonyát tegyük egy tányérba, szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg. (közben vegyük ki és óvatosan keverjük össze)Ezután hűtsük ki egészen mielőtt krémekkel a poharakba rétegeznénk.Citromos krém hozzávalói:20 dkg mascarpone10 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor1 citrom reszelt héja és leve1,5 dl Hulala (v. habtejszín)A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és ízlés szerinti mennyiségű citromlevet, majd keverjük simára.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a krémhez.Vaníliás krém hozzávalói:1 cs vaníliás pudingpor4 dl tej3 ek barna cukor2 cs vaníliás cukor1,5 dl Hulala (v. habtejszín)A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, és állandó kevergetés mellett, főzzük sűrűre.
Ezután hűtsük ki teljesen. (Én kevergetve hűtöm ki, akkor csomómentes, és szép sima lesz.)A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá teljesen kihűlt pudinghoz.Ezután az elkészült krémeket és az áfonyát váltakozva kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krémek kellően megdermedjenek, és az ízek jól összeérjenek.Tálalás előtt kb. 10 perccel vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, hogy ne legyen vad hideg, majd úgy kínáljuk.