Tejfölös medvehagymaleves.

  • 2019.04.04.
  • 3

Az ezerarcú medvehagyma, melyből készíthetünk levest, főzeléket, tehetünk belőle pl. tésztára, belegyúrhatjuk a pogácsa, kalács vagy éppen lángos tésztába is. Frissen leszedve, és felhasználva sajnos csak igen rövid ideig áll a rendelkezésünkre, így megpróbálom ezalatt az idő alatt minél többféleképpen belecsempészni az ételekbe. Ebbe a krémlevesbe pl. a medvehagyma mellett került a még újhagyma és krumpli, valamit citrommal, és tejföllel ízesítettem. Tálaláskor pedig ropogósra sült magos-rozsos zsemlét kínáltam mellé, mely jól illik a leveshez.....

Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma1-2 db krumpli1 csomag újhagyma2 tk ételízesítősó (ízlés szerint)őrölt színes bors (ízlés szerint)1 kis pohár tejföl1/2 citrom leve 6 dl víz2 ek olívaolajA medvehagymát vágjuk fel apróra, az újhagymát vékonyan szeleteljük fel úgy, hogy a zöld szárrészből is kerüljön bele. A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk kisebb kockákra.Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, majd pároljuk pár percig.Ezután adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát, pároljuk tovább pár percig, hogy kissé összeessen, majd adjuk hozzá a krumplit, sózzuk, borsozzuk, szórjuk
meg az ételízesítővel, facsarjuk rá a citromlevet, és öntsük fel a vízzel.Ezután addig főzzük, míg a krumpli teljesen megpuhul, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejfölt, és botmixerrel pépesítsük. Tálalásig tartsuk melegen. (ízlés szerint egy szitán át is szűrhetjük, hogy a leves selymesebb legyen)Tálalás előtt szedjük a krémlevest tányérba, olívaolajjal csepegtessük meg, és ízlés szerint pirítóssal kínáljuk. (Én rozsos-magos zsemlét pirítottam hozzá, és azzal tálaltam.)