Spenótos-sonkás óriás calzone.

  • 2019.03.18.
  • 3

Nagyon szeretem a friss, zsenge spenótból készült ételeket, legyen az éppen spenótfőzelék, leves, vagy egy finom töltelékbe belecsempészve..... A napokban éppen főzelék készült ebédre, és gondoltam félreteszek egy nagyobb maréknyi spenótot, igaz ötletem akkor még nem volt, hogy mi is készül majd belőle. Aztán a fagyasztóba bekukkantva megláttam a kész pizzatésztát, és már el is döntöttem, hogy óriás calzone készül spenótos töltelékkel. A spenót mellett azért némi sonka is került a töltelékbe, de persze kolbásszal vagy éppen egy jó minőségű virslivel is készíthetjük.... Hozzávalók:1 cs Tante Fanny kerek pizzatészta20 dkg spenót15 dkg mascarpone1 ek tejföl (20%-os)15 dkg gépsonka (v. kolbász, szalámi..)só (ízlés szerint)2 csipetnyi őrölt fehér bors1 késhegynyi szódabikarbóna 1 db tojásA spenótot alaposan mossuk meg, majd enyhén sós, szódabikarbónás vízben főzzük pár percig. Ezután tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, majd amikor már kihűlt, kicsit nyomkodjuk meg, és vágjuk fel apróra.A vékonyra szeletelt gépsonkát (v. kolbászt, szalámit...) vágjuk fel ízlés szerint kisebb kockákra.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük alaposan össze.Ezután először keverjük hozzá az előzőleg megfőzött, és apróra vágott spenótot, a tojássárgát, majd a felkockázott gépsonkát is. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)A pizzatésztát tekerjük ki a papírból, majd az egyik felére kanalazzuk rá a tölteléket. Ezután kenjük le körbe a tészta szélét tojásfehérjével, majd hajtsuk rá a töltelékre az üresen maradt tésztarészt.
Ezután a tésztaszélét alaposan lenyomkodjuk le, majd összecsippentsük össze, hogy sütés közben ne nyíljon majd szét. (Én a szélét először lenyomkodtam, majd kicsit felhajtottam, és utána csíptem össze.)A megtöltött tésztát ezután helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le tojásfehérjével.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. ( Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)A sütőből kivéve, hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjuk félbe, és úgy kínáljuk.