Banánkenyér mézeskalács fűszerkeverékkel.

  • 2018.12.02.
  • 2

Advent első vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorú már pompájában díszeleg, és meggyújtottuk az első gyertyát is. Ezzel megkezdődik a várakozással teli, ünnep előtti időszak, a háziasszonyok pedig hozzáfoghatnak a mézesek, puszedlik, és habkarikák sütéséhez. Az előző évekhez hasonlóan idén is szeretnék ötleteket adni az ünnepi sütemények elkészítéséhez, lesznek majd egyszerű aprósütemények, krémes finomságok, és a glutén és cukormentes sütemények sem maradnak ki a sorból. Az adventi sütemények sorában pedig az első ez a finom banánkenyér, mely a mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítve ünnepi hangulatot varázsolt a tányérunkra. Az elkészítése roppant egyszerű, az ízesítésnek, a mazsolának és a roppanós diónak köszönhetően pedig a karácsonyi, ünnepi asztalon is megállja majd a helyét.Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:10 dkg teljes kiőrlésű liszt (Nagyi titka liszt)10 dkg süteményliszt (Nagyi süteményliszt)7 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor 2 db banán (nagyobb, jó érett)10 dkg dió5 dkg mazsola1 kk szódabikarbóna1 kk sütőpor1 tk mézeskalács fűszerkeverék1 narancs reszelt héja csipet só2 db tojás (nagy)1 dl étolaj1 dl tejTegyük egy tálba a kétféle lisztet, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a sütőport, egy csipet sót, a mézes fűszerkeveréket, reszeljük hozzá a narancshéjat, majd alaposan keverjük össze.Ezután keverjük hozzá a mazsolát, és az apróra vágott diót, a porcukrot, és a vaníliás cukrot is.A tojást, a tejet, az olajat, és a banánt turmixoljuk össze, majd öntsük a lisztes keverékhez, és fakanállal keverjük alaposan össze.A sütőformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (sütőpapírral is kibélelhetjük a sütőformát)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 50-60 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.A mézeskalács fűszerkeveréktől különösen finom ízt kap a tészta.