Citromos-mustáros húsgolyó mákos metélttel.

  • 2018.11.25.
  • 1

Hosszú évekig elképzelhetetlen volt a vasárnap rántott hús nélkül, aztán egy idő után már kezdett unalmassá válni..... de gondolom ez nemcsak nálunk van így. Ekkor úgy gondoltam, hogy miért is ne lehetne változtatni, szakítani a hagyományokkal, és mint pl. most darált húsból egy finom húsgolyót készíteni. Persze a húsgolyó magában azért kissé száraz, és unalmas lenne, így az elősütött húst, egy citromos-mustáros szószban főztem készre. Természetesen a köret sem a megszokott rizs vagy éppen krumpli, hanem egy szintén nem hagyományos édes, hanem egy sós-mákos metélt. Hozzávalók a húsgolyóhoz:50 dkg darált sertéscomb1 db vöröshagyma (kisebb)2 gerezd fokhagyma1 db tojás1 kisebb csokor petrezselyemzöld1 kk őrölt köménymag1 kk só1 kk őrölt fehér bors2 ek kukoricaliszt2 dl étolaj a sütéshezA vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A petrezselyemzöldet csipkedjük le a száráról, alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd szintén vágjuk fel apróra.A darált húshoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, és a tojást, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az őrölt köménnyel, és gyúrjuk alaposan össze.Ezután nedves kézzel formázzunk kisebb golyókat a masszából, majd hempergessük meg a kukoricalisztbe.Az olajat hevítsük fel, majd óvatosan helyezzük bele a húsgolyókat, és mérsékelt lángon, többször átfordítva, pár perc alatt süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból.Citromos-mustáros szósz hozzávalói:1/2 citrom reszelt héja és leve2 db húsleveskocka2 dl víz3 dl főzőtejszín2 ek dijoni magos mustár1 ek méz2 ek olaj
Az olajat kanalazzuk egy serpenyőbe, tegyük bele az előzőleg megsütött húsgolyókat, majd öntsük fel a vízzel, morzsoljuk bele a húsleveskockát, és főzzük pár percig.Ezután adjuk hozzá a mustárt, a mézet, a főzőtejszínt, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy a szósz kissé besűrűsödjön. (citromlevet ízlés szerint adjunk hozzá)Mákos metélt hozzávalói:30 dkg széles metélt
2 ek mákcsipet só 1 ek olajA mákot tegyük egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg.
Amikor a mák megpörkölődött, rögtön öntsük át egy tányérra, majd hűtsük ki. (mindenképpen öntsük ki a forró serpenyőből, mert különben meg fog égni, és keserű lesz)A tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe, majd hideg vízzel öblítsük le, és alaposan csepegtessük le. (Én házi tésztát gyúrtam, de ízlés szerint bolti tésztát is használhatunk.)Egy edénybe melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett tésztát, majd szórjuk meg egy csipet sóval és a pörkölt mákkal, majd keverjük, forgassuk össze, és tálalásig tartsuk melegen.Tálaláskor helyezzük tányérra a tésztát és a húsgolyókat, majd locsoljuk meg a citromos-mustáros szósszal, és úgy kínáljuk.