Citromos zellerkrémleves kolbászos zsemlegombóccal.

  • 2018.10.18.
  • 5

A kizárólag csakis zellerből készült levesek szerintem kissé megosztóak, mert a zeller ízét vagy szereti valaki, vagy éppen meg sem kóstolja... Én nagyon szeretem a zellert, így nemcsak levesekbe teszek egy-egy szeletet, de krémlevest is szívesen készítek belőle. Így történt ez most is, ebédre finom krémleves készült, melyet fűszerekkel, és citromlével tettem még ízletesebbé, tejszínnel pedig selymesebbé. Levesbetétnek egyszerű zsemlegombócot készítettem, melybe került némi füstölt kolbász is, és állítom nem rontotta el..... Amennyiben a levest rögtön tálaljuk, és úgy gondoljuk hogy mind el is fog fogyni, akkor a zsemlegombócot készre főzhetjük a levesben is. Ha viszont nem biztos hogy a levesünk mind el fog fogyni, akkor érdemes a gombócot külön kifőzni, mert különben elázik a levesben.
Hozzávalók a zellerkrémleveshez:
1db zellergumó (közepesen nagy)1 tk liszt (púpozott)1 citrom leve1 mk kristálycukor
2 tk ételízesítősó (ízlés szerint)csipetnyi szerecsendió őrölt fekete bors (ízlés szerint)2 dl főzőtejszín5 dkg vaj1 ek olívaolaj1 l vízA zellert tisztítsuk meg, majd szeleteljük, és vágjuk fel kisebb kockákra.A vajat és az olívaolajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felkockázott zellert, és pároljuk pár percig.Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és a cukrot, ízlés szerint szerecsendiót és a citromlevet, majd főzzük puhára. (közben kóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzünk utána, ha szükséges)Amikor a zeller puhára főt, vegyük le a levest tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt, tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk a levest melegen.Kolbászos zsemlegombóc hozzávalói:2 db szikkadt zsemle5 dkg füstölt kolbász1 dl tej2 csipet őrölt fekete bors1/2 kk só1 kisebb csokor petrezselyemzöld3 ek liszt1 db tojás (nagy)A zsemlét vágjuk fel kb. 1 cm-es kockákra, majd tegyük egy serpenyőbe, és pár pillanata alatt pirítsuk aranybarnára. (közben keverjük, rázogassuk, nehogy megégjen a zsemlekocka)Ezután hagyjuk a zsemlekockákat kihűlni, majd öntsük rá a tejet, keverjük alaposan össze, és hagyjuk pár percet állni. A kolbászt vágjuk fel apró darabokra, és pár pillanat alatt süssük szép pirosra, majd keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, és utána rögtön vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.A tejes zsemléhez adjuk hozzá a teljesen kihűlt kolbászt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a liszttel, adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan dolgozzuk össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, mielőtt megformáznánk, és megfőznénk.A masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, és enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük készre, majd szűrőkanállal szedjük ki, és alaposan csepegtessük le. (várjuk meg míg feljönnek a gombócok a víz tetejére, majd főzzük 6-7 percig)Tálaláskor pár merőkanál levest tegyünk a tányérba, majd ízlés szerint helyezzünk bele a kolbászos zsemlegombócból, és úgy kínáljuk.