Rizslisztes piskótatekercs rebarbarakrémmel.

  • 2018.05.13.
  • 3

Piskótatekercset rendszeresen sütök, de rizsliszttel, és főleg édesítővel készült piskótával eddig még nem próbálkoztam. Egy kedves ismerősöm biztatására a minap aztán elkészült nálam is a rizslisztes, és cukormentes piskótatekercs, melyet éppen olyan egyszerű volt megsütni, és feltekerni, mintha
búzaliszttel készült volna. Mivel a kertben óriásira nőtt a rebarbara, így gondoltam a mascarponekrémet előzőleg pépesre főzött, fahéjjal, citromhéjjal, és mézzel ízesített rebarbarával keverem össze, mely igazán jó ötletnek bizonyult. A pillekönnyű tésztához nagyon jól illett a habkönnyű, enyhén savanykás rebarbarakrém....
Hozzávalók a piskótatekercshez:12 dkg rizsliszt10 dkg eritrit1 tk vaníliaaroma4 db tojás (nagy)2 ek forró vízAz egész tojásokat az eritrittel, és a vaníliaaromával keverjük jó habosra, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forróvizet, és keverjük még 1-2 percig.Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, majd egy keverőkanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 13 percig sütöttem) Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg rizsliszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá.
Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (a konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen)
Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni.)
Rebarbarakrém hozzávalói:4-5 szál rebarbara2 ek méz1 tk őrölt fahéj1 citrom reszelt héja25 dkg mascarpone15 dkg eritrit1 tk vaníliaaroma2 dl Hulala (v. habtejszín)A rebarbara szárról húzzuk le a külső, vékony hártyás részt, majd daraboljuk fel.A mézet tegyük egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a feldarabolt rebarbarát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd pároljuk puhára, pépesre.(Én nem tettem alá vizet, mert a rebarbara engedett annyit, amiben puhára párolódott.)Ezután vegyük le a tűzről, egy kézi habverővel keverjük simára, majd hagyjuk teljesen kihűlni.A mascarponét keverjük simára az eritrittel, és a vaníliaaromával, majd adjuk hozzá a rebarbarapépet, és szintén keverjük simára.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg a krém 2/3 részével, majd tekerjük fel.Ezután a maradék krémmel vonjuk be a tekercset, majd tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a piskótatekercset a hűtőből, majd egy éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.