Gyömbéres-narancsos sütőtök-krémleves.

  • 2018.02.14.
  • 8

Igazi téli napra ébredtünk, nagy pelyhekben esik a hó, így gondoltam egy aranyló, napsütésre emlékeztető krémlevest varázsolok a tányérunkba. Mivel a sütőtököt nem kell előre megsütni, így a leves elkészítése nem tart bő fél óránál tovább, és már kanalazhatjuk is. A sütőtök mellett került a levesbe még egy darabka gyömbér, narancs, fűszerek, és tejszín, melytől selymesen krémes lett a leves. Az elkészült levest elkanalazhatjuk csak magában is, de nagyon jól illik hozzá pl. az édes keksz, a linzertésztából készült aprósütemény.... Mivel nálam a karácsonyra sütött bejgliből került a fagyasztóba is, így én azzal tálaltam, és nagyon jól illett hozzá.Hozzávalók:30 dkg sütőtök2 db narancs3 cm-es gyömbér darabcsipet sóőrölt színes bors1 tk édesítőszer (v. cukor)
1 ek kukoricakeményítő2 dl tejszín3 dkg vaj1 ek étolaj7 dl víz
A sütőtököt egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, a gyömbért vékonyan szeleteljük fel.Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt gyömbért, és pár pillanat alatt futtassuk meg.Ezután reszeljük rá egy narancs héját, majd adjuk hozzá a reszelt sütőtököt, szórjuk meg egy csipet sóval, frissen őrölt színes borssal, ízlés szerint édesítővel (v. cukorral), facsarjuk rá a két narancs levét, majd alaposan keverjük össze, és pároljuk pár percig.Ezután öntsük fel a vízzel, ha szükséges ízesítsünk még utána, majd főzzük kb. 10 percig. A kukoricakeményítőt keverjük simára a tejszínnel, majd amikor a sütőtök már puhára főtt, állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez, és főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.Ezután vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, és egy szitán szűrjük át, hogy szép selymes legyen a leves.Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint édes keksszel, aprósüteménnyel kínáljuk. Én diós bejglivel tálaltam, mely nagyon jól illett a leveshez.