Tárkonyos libazúza leves sonkás galuskával.

  • 2016.11.10.
  • 2

Márton napra pl. készíthetünk libazúzából egy finom levest, sok zöldséggel és tárkonnyal. Én nagyon szeretem a tárkony ízét, így nem sajnáltam most sem ki, így került a levesbe bőven. Mivel a hűtőben éppen volt egy darabka főtt-füstölt sonka, így gondoltam a levesbe szaggatott galuskát egy kicsit megbolondítom vele. Bizony jó ötletnek bizonyult, mert a citromlétől kissé savanykás leveshez nagyon jól illett a fűszeres galuska. Persze azért nem csak Márton napján készíthetjük el ezt a finom, és egyszerű levest.......
Hozzávalók a leveshez:30 dkg libazúza1 db petrezselyemgyökér2 db sárgarépa1/2 zeller 1 db vöröshagymasóőrölt borstárkony (ízlés szerint)1/2 citrom leve 1,5 dl főzőtejszín1 ek libazsír 1,5 l vízA zúzát daraboljuk fel ízlés szerint. (én kisebb kockákra vágtam) A zöldségeket tisztítsuk meg, majd szintén vágjuk fel ízlés szerint. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.Egy edénybe hevítsük fel a zsírt, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni.Amikor már kellően üveges, adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott libazúzát, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg ízlés szerint tárkonnyal, majd pároljuk tovább pár percig. (én bőven megszórtam tárkonnyal, de ez ízlés dolga)Ezután öntsük fel a vízzel, facsarjuk bele a citromlevet, majd addig főzzük, hogy a zúza teljesen megpuhuljon. Ekkor csorgassuk bele a tejszínt, és melegítsük forráspontig, majd szaggassuk bele az előzőleg elkészített sonkás-galuskát.Sonkás-galuska hozzávalói:10 dkg főtt füstölt sonka (csak a száraz húsos része)4 ek búzadara1 ek liszt1 db tojás (nagy)1 ek olajsóőrölt borsapróra vágott petrezselyemzöldA búzadarát, a lisztet, a sót, és az őrölt borsot keverjük össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott sonkát, a petrezselyemzöldet, az olajat, és az egész tojást.
Ezután keverjük alaposan össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt a levesbe szaggatnánk. (ha túl száraz lenne, akkor egy pici vizet keverhetünk hozzá)A forrásban lévő levesbe, egy kisebb kanállal szaggassuk bele a galuskát, majd pár perc alatt főzzük puhára. ( figyeljünk, hogy ne forrjon a leves, inkább csak gyöngyözzön, és közben kóstoljuk meg a galuskát hogy megfőtt-e a belseje is)Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel és úgy kínáljuk.