Libamell sajtos krumplipürével és narancsos-mézes sárgarépával.

  • 2016.11.12.
  • 9

A Márton napi libalakomán terítékre került a liba melle is. Bevallom, én nem szeretem, vagyis eddig nem nagyon szerettem a liba, vagy éppen kacsa mellét, de ez most gyökeresen megváltozott. Eddig is arra törekedtem, hogy sütésnél ne száradjon ki, és ha lehet azért átsüljön kellően a hús. A napokban viszont az egyik főzős műsort nézve, egy számomra új technikát láttam, és akkor rögtön el is döntöttem, hogy a libamellet én is úgy fogom elkészíteni. Először a csontból, zöldségekből egy alaplevet főztem, és az előzőleg besózott mellfiléket a forró lében hagytam párolódni, majd csak azután sütöttem szép pirosra. A hús így nagyon finom szaftos marad, és kellően át is sült. Nekünk nagyon ízlett. A köretnek krumplipürét készítettem, melybe került némi reszelt sajt is, és állítom igazán jót tett neki. A narancsos-mézes sárgarépáról pedig csakis annyit tudok elmondani, hogy már magában is nagyon finom volt, de a sült libamellel és a sajtos krumplipürével együtt egy igazi ünnepi lakomát sikerült feltálalnom.Hozzávalók a libamellhez:2 db libamellfilé
sóőrölt fehér borsőrölt szerecsendió
1 ek libazsír Hozzávalók az alapléhez:a filézés után visszamaradt mellcsont 2 db sárgarépa2 db petrezselyemgyökér1 kisebb zeller1 db vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma1 csokor petrezselyemzöld5-6 db szemes bors1 db babérlevélElőször a húst óvatosan fejtsük le a csontról, majd a bőrét éles késsel irdaljuk be.(figyeljünk, hogy a húsba ne vágjunk bele)A lefejtett hús mindkét oldalát alaposan dörzsöljük be sóval, majd a húsos felét ízlés szerint szórjuk meg őrölt fehér borssal, és egy csipet szerecsendióval. Ezután hagyjuk állni 1-2 órát, vagy egy egész éjszakát. (én egész éjszakára betettem a hűtőbe)A filézés után visszamaradt csontot a zöldségekkel, és fűszerekkel főzzük legalább két órán át, majd szűrjük le, és forraljuk fel.
Amikor a zöldségalaplé felforrt, vegyük le a tűzről, majd helyezzük bele az előzőleg befűszerezett mellfiléket. Egy fóliával szorosan fedjük le, és hagyjuk a húst a forró lében állni 30 percig.Egy serpenyőbe olvasszuk fel a zsírt, és a bőrös felével lefelé helyezzük bele a libamellet, majd süssük szép pirosra, ropogósra. (sütés közben a forró zsírral folyamatosan locsoljuk a húsos részt)Amikor a bőre már szép pirosra sült, fordítsuk át a húst, és a másik felét is süssük szép pirosra. Ezután vegyük ki a zsírból, és tálalásig tartsuk melegen.Sajtos krumplipüré hozzávalói:4-5 db krumpli (pl. sárga krumpli)10 dkg reszelt sajt10 dkg vajsó (ízlés szerint)egy kevés meleg tejA krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára.Ezután szűrjük le, majd adjuk hozzá a vajat, a reszelt sajtot, ízlés szerint sót, és keverjük jó habosra. Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá meleg tejet, hogy a püré jó habos-krémes legyen.Narancsos-mézes sárgarépa hozzávalói:4-5 db nagy sárgarépa1 db narancs3-4 ek méz2 dkg vajA sárgarépát pucoljuk meg, ízlés szerint vágjuk fel, majd enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le.Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet és a vajat, majd adjuk hozzá a roppanósra főzött sárgarépát.
Ezután reszeljük rá fél narancs héját, és facsarjuk rá az egész narancs levét. Forgassuk alaposan össze, majd kisebb lángon, néha megrázogatva, karamellizáljuk a sárgarépát, addig még a narancsos lé kissé besűrűsödik.
Tálalás előtt a libamellet ízlés szerint felszeletelve helyezzük a tányérra, kanalazzuk mellé a sajtos krumplipürét és a narancsos-mézes sárgarépát, majd úgy kínáljuk.